Vesti
Društvo i ekonomija
ZA PROMENU BANKE PENAL 500 EVRA Problemi sa refinansiranjem kredita za stan
03.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
ZA PROMENU BANKE PENAL 500 EVRA Problemi sa refinansiranjem kredita za stan
Želite da refinansirate stambeni kredit i da pređete u drugu banku? U redu, ali banci koju napuštate morate da platite penal od 500 evra za kredit od 50.000 evra.
Poslednjih meseci banke sve češće spuštaju kamate, a sve više građana koji imaju stambeni kredit razmišlja da zbog manje kamate pređu u drugu banku i smanje ratu i do 50 evra mesečno.
Na taj način na kreditu od 50.000 evra moguće je uštedeti i do 12.000 evra. Postupak, međutim, nije nimalo lak jer se ne razlikuje od nove kupovine stana na kredit, a ni troškovi nisu mali.
- Klijenti obično znaju šta im je potrebno od dokumentacije i koje troškove imaju s obzirom na to da su prethodno prošli kroz istu proceduru. Poznato im je da su najveći troškovi upisa hipoteke i overe založne izjave koji su oko 300 evra, kao i osiguranje kod NKOSK koje za kredit od 50.000 evra iznosi 5.500 evra. Znaju i da moraju da izdvoje 100 evra za procenitelja, ali malo ko računa da banci od koje se oprašta mora da plati penal. U ovom slučaju on iznosi do 500 evra, a za kredite uzete pre 5. decembra 2011. može da bude i tri puta veći - kažu u jednoj banci.
Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijent ima pravo da u svakom momentu otplati kredit, delimično ili u celosti. Pre donošenja tog zakona provizije na ostatak sume kod prevremenog zatvaranje kredita bile su i do četiri odsto. U proteklih pet godina provizija je ograničena na najviše jedan odsto ako je preostali dug otplate duži od godinu dana ili suma veća od milion dinara.
Bankarima je najmanje u interesu da se sa otplatom kasni ili da im klijent ode u drugu banku, tako da su vrlo spremni da pomognu
Građane koji nisu u mogućnosti da redovno otplaćuju kredite banke savetuju da se odmah jave svom bankaru.
- Banke nude duži period otplate, manju ratu ili grejs period dok klijent ne stane na noge. Bankarima je najmanje u interesu da se sa otplatom kasni ili da im klijent ode u drugu banku, tako da su vrlo spremni da pomognu. Najgore prolaze oni koji se ne jave banci - napominje jedan bankar.