Vesti
Politika
SNS vs. Dveri: Ko ima veću podršku Rusije?
06.06.2016. 20:00
Izvor: B92
SNS vs. Dveri: Ko ima veću podršku Rusije?
Beograd -- Ko ima čvršće veze sa Rusijom i koga Rusi više podržavaju, polemisali su poslanici SNS i Dveri tokom rasprave o izboru Maje Gojković za predsednicu parlamenta.
Poslanica SNS Aleksandra Đurović je u raspravi pohvalila rad Maje Gojković u prethodnom skupštinskom sazivu. Osim toga, između ostalog, rekla je da je za to vreme parlament uspostavio brojne saradnje sa drugim parlamentima i posebno sa Ruskom dumom.
Uz napomenu da je reizbor Gojkovićeve garancija da će takva politika biti sprovođena i u narednom periodu, Đurovićeva je ukazala da se pokret Dveri "pohvalio" kako je dobio čestitke od visokih zvaničnika Ruske dume za prelazak cenzusa, a da svi koji se bave parlamentarnom diplomatijom znaju da se protokolarno šalju čestitke za izbore, novogodišnje praznike i slične prigodne događaje.
Podsetila je i da je zamenik predsednika Ruske dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak prisustvovao mitingu naprednjaka i dao podršku toj stranci.
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je posle njenog izlaganja da je jasno je da predstavnici SNS imaju probleme što "nisu jedina adresa sa kojom razgovaraju ruski partneri u Srbiji, već su adresa u koju se sumnja sve više da mogu biti partner kome se veruje u Srbiji", rekao je Obradović.
Đurović je odgovorila da joj je žao što neke stranke misle da imaju "tapiju" na odnose sa Rusijom, kao i da ne može da se promeni činjenica da je Jedinstvena Rusija podršku dala naprednjacima.
U jednom momentu se povela rasprava i između poslanice DS Aleksandre Jerkov i Gojković, pošto je Jerkov rekla da je Gojković bila loša predsednica, ali da ima još jedna veća stvar koja je "preporučuje za neka druga mesta", pa je pročitala presudu Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. godine.
U njoj piše, kako je Jerkov rekla, da je Gojković kada je ugovarala posao za izgradnju autobuske stanice u Novom Sadu znala da čini nedozvoljenu stvar.
Na to je Gojković ukazala na izjavu nekadašnje direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, koja je podigla krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada i kuma lidera DS Igora Pavličića i čitavog veća Novog Sada, povodom tog slučaja, jer nečinjenjem od 2008. do 2012. Godine nisu ništa uradili da šteta ne nastane ili da je uopšte ne bude.
Inače, rasprava o izboru novog predsednika parlamenta bliži se kraju, budući da je na spisku govornika još tri poslanika.