Vesti
Politika
Srbija uputila oštar protest Briselu zbog Stepinca
15.06.2016. 20:00
Izvor: b92.net
Srbija uputila oštar protest Briselu zbog Stepinca
Beograd -- Šefu srpske Misije pri EU u Briselu Dušku Lopandiću data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u EP.
To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.
Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će da obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Makalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju.
Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.
U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske.
Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba.
Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita čitav slučaj.
Ukazuje se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.
U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose s Vatikanom, već pre svega s Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.