Vesti
Politika
Si Đinping u Beogradu: Nova stranica istorije
17.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Si Đinping u Beogradu: Nova stranica istorije
Si Đinping po dolasku u Beograd rekao da je otvorena nova stranica istorije odnosa Srbije i Kine. Tomislav Nikolić Si Đinpinku: Mogli ste iz aviona da vidite koliko je Sbija lepa zemlja.
Predsednik Kine Si Đinping izjavio je po dolasku u Beograd da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.
"Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa", poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji, čija je pisana verzija dostavljena Tanjugu.
Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.
Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, "lepoj Republici Srbiji" na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.
On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da "beleži novi sjaj iz stare tradicije".
Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, "koračali brzom trakom razvoja".
"Međusobna politička poverenja dve zemlje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija", rekao je Si.
Si je naveo i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope.

TOMISLAV NIKOLIĆ: NEĆEMO ZLOUPOTREBITI RUKU PRIJATELJSTVGA
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već decenijama i da je Srbija bila među retkima koji nisu napustili Kinu kada joj je bilo teško.
"Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva. Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti", poručio je Nikolić, a navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.
Dodao je da Srbiji nisu potrebne nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da sopstvenim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz celog sveta, uz pomoć investicija naših prijatelja, omogućimo bolji život našim građanima i izgradimo Srbiju kao modernu i uređenu državu, kao što je to i Kina.
"Mogli ste iz aviona da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedniku Kine Si Đinpingu u VIP salonu aerodroma "Nikola Tesla" po dolasku visokog gosta u zvaničnu posetu Srbiji.
"Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, Mi se spremamo za žetvu pšenice", rekao je Nikolić gostu iz Kine.
"Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo...", rekao je Nikolić.