Vesti
Politika
Pajtić: Ulazak u NATO i priznavanje gej brakova
20.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Pajtić: Ulazak u NATO i priznavanje gej brakova
Bojan Pajtić članstvu Demokratske stranke predlaže ujedinjenje stranaka nastalih cepanjem od DS, ulazak Srbije u NATO i priznavanje gej brakova.
Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić odlučio je da se na dan izbora predsednika i drugih organa stranke, 24. septembra, članstvo izjasni i o otvaranju procesa pregovaranja o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije, izniklih iz DS-a u jedinstvenu DS.
Članstvo bi se, smatra Pajtić, na taj način neposredno uključilo u razmatranje i odlučivanje o politici i organizaciji DS.
Preostala tri pitanja ticala bi se podške pridruživanja Srbije NATO-u, podrške predlogu da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice, kao i da li je članstvo saglasno sa idejom da sindikati učestvuju u radu stranke kroz participaciju u organima DS, izbornim procesima i procesima odlučivanja.
U otvorenom pismu članstvu, dostavljenom i medijima, Pajtić kaže da je prvi put zakazao neposredne izbore u Demokratskoj stranci, sa ambicijom zajedničkog uspostavljanja novog modela ponašanja i dostizanja višeg nivoa demokratskih standarda, kako u DS, tako i na političkoj sceni Srbije uopšte.
Pritom je, kaže, verovato da su svi u DS-u razumeli da je ovo prilika, možda i poslednja, da procesi dezintegracije budu zaustavljeni, kao i prilika da vreme do kraja septembra bude iskorišćeno za jasno i čvrsto pozicioniranje DS i definisanje strategije za vreme koje je ispred nas.
"Niti demokratska Srbija ima vremena da čeka da shvatimo kolika je naša odgovornost, niti mi imamo pravo da čekanje od nje tražimo. Predugo smo, na različitim nivoima, taoci večitih političkih abonenata, onog sloja koga je Slobodan Jovanović nazivao 'poluintelektualcima', sloja koji je potpuno nevidljiv kada se vodi kampanja ili daje doprinos opštem dobru ili samoj organizaciji, ali se, sa digitronom u jednoj i tompusom u drugoj ruci, do usijanja aktivira kada se u stranci ili državi dele pozicije", naveo je, između ostalog, u opširnom pismu članstvu DS-a.