Vesti
Društvo i ekonomija
"Ima puno otpora nekim reformama"
21.06.2016. 20:00
Izvor: B92
"Ima puno otpora nekim reformama"
Beograd -- Najavljena smanjenje zaposlenih u javnom sektoru Vlada Srbija je do sada sprovela na zadovoljavajućem nivou, izjavio je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.
Ruf je istakao da je cilj efikasniji javni sektor i bolje usluge.
Ruf je, na završnoj konferenciji u Vladi Srbije, objasnio da program vlade sa MMF-om predviđa dalje smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali i istakao da u ovoj oblasti ne bi trebalo u fokusu da budu brojke, već poboljšanje kvaliteta javnog sektora i njegovih usluga.
"To uključuje brojne oblasti gde ima viška zaposlenih, koji bi trebalo smanjiti, ali i oblasti gde je potrebno dodatno osoblje", podvukao je on.
Ruf je rekao da je neophodno još raditi u oblasti strukturnih reformi, kao i da dosta posla ima još vezano za državna preduzeća.
Govoreći o otporu kada je reč o reformama, Ruf je rekao da postoji i puno otpora prema nekim reformama, a uspeh programa i trajnost uspeha koji su do sada postignuti zavisiće od toga da li će vlada ove poslove odraditi do kraja.
Ruf je upozorio da, ako se to ne desi, može da se dogodi da vidimo da se poboljšanja fiskalne situacjija polako gube, a onda bi usledio i slabiji rast.
"Nadamo se da će, dolaskom nove vlade, sve te reforme biti realizovane", poručio je.