Vesti
Politika
Dačić: SPS čeka poziv Vučića
22.06.2016. 20:00
Izvor: Politika
Dačić: SPS čeka poziv Vučića
Lider SPS Ivica Dačić rekao je danas da nije bilo novih razgovora sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem i da socijalisti očekuju njegov poziv.
Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je nedavno održan prvi sastanak sa Vučićem, da se dve strane oko većine onoga o čemu su pričali slažu, te da nisu dalje pričali o tome.
''Mandatar je rekao da će nastaviti razgovore. Mi očekujemo poziv”,'rekao je Dačić i dodao da socijalisti žele da pomognu da Srbija ide napred, a da će Vučić odlučiti na koji način.
Upitan da li će SPS biti deo nove vlade, Dačić je rekao da je to pitanje za mandatara Vučića, a da je za njega i pitanje koje bi eventualno resore dobili socijalisti.
''Ja nisam taj kome treba da postavljate pitanje, Vučić se vraća danas iz Švajcarske i kako je i sam najavio u određenom roku će završiti konsultacije. Nismo o tome uopšte razgovarali. Nemojte da sada govorimo o tome. Niti smo šta tražili, niko nam ništa nije ni nudio, to nije najvažnije, već je najvažnije da li ćemo dalje sarađivati ili ne'', rekao je Dačić, prenosi Tanjug.
On je ponovio da smatra da je u najboljem interesu Srbije da se saradnja SPS i SNS nastavi, za šta su socijalisti spremni, budući da je Srbija u prethodne četiri godine ostvarila velike rezultate.
Na pitanje o pisanju medija o tuči funkcionerki SPS Dijane Vukomanović i Ivane Petrović, Dačić je rekao da su to potpuno sporedna pitanja, da ne gleda sa odobravanjem na to i da su to stvari koje ne treba da se dešavaju.
''Kada je reč o SPS moramo da imao manir da se ta pitanja rešavaju unutar kuće'', poručio je Dačić, dodajući da u SPS, suštinski gledano, politički imaju jedinstvenu politiku.

Dačić zaprepašćen nekim domaćim reakcijama na Deklaraciju
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je zaprepašćen pojedinim reakcijama na potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.
„Neshvatljivo je na koji način se neke stvari koje su u interesu Srbije i srpskog naroda u celini devalviraju dnevno političkim razlozima i potrebama da se po svaku cenu napadne vlast. Posle potpisivanja Deklaracije imamo saopštenja raznih stranaka, pa čak i uglednih ličnosti i sudija, kako tehnička vlada nema ovlašćenja za to”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.
Uz objašnjenje da tehnička vlada radi sve poslove, izuzev kadrovskih pitanja, Dačić je napomenuo da tako važan istorijski događaj ne treba da se meri time da li neko ima ovlašćenja ili ne, a pogotovo što se zna ko je pobedio na izborima i ko će biti budući premijer.
Takve reakcije, prema njegovim rečima, pokazuju da nama nije stalo da Srbija ostvaruje bilo kakav napredak u smislu međunarodnog položaja.
„Zaprepašćen sam takvim reakcijama, čak i u Hrvatskoj oni koji ne vole Grabar Kitarović pozdravljaju taj korak. To veoma loše što se kod nas dešava, jer se ne razgovara o tome šta je u pitanju, već ko šta radi. Za Srbiju je najvažnije da bude faktor regionalne stabilnosti”, naglasio je Dačić.