Vesti
Politika
Srbija spremna za otvaranje poglavlja o zaštiti intelektualne svojine
23.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
Srbija spremna za otvaranje poglavlja o zaštiti intelektualne svojine
Srbija je, prema oceni Evropske komisije, spremna za otvaranje poglavlja sedam o intelektualnoj svojini koja učestvuje u stvaranju bruto društvenog proizvoda (BDP) sa 4,61 odsto, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Na konferenciji o zaštiti intelektualne svojine, vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu i šef pregovaračke grupe o poglavlju sedam Vladimir Marić je rekao da je to poglavlje zbir propisa kojim se štite nematerijalna dobra.
- Sistem zakona koje donosi Srbija treba da bude takav da na adekvatan način štiti interese kreativnih ljudi, naših autora, nosilaca srodnih prava, kako bi bio nagrađen kreativan rad i kako bi ti ljudi mogli da žive od svog rada - rekao je Marić.
On je istakao da se Evropske komisija izjasnila da je Srbija spremna za otvaranje pregovora u oblasti intelektualne svojine.
Savetnica predsednika PKS za evrointegracije Dušanka Kalezić je rekla da je komora aktivan učesnik u pregovorima pristupanja Srbije EU kao i da prati 29 poglavlja pravnih tekovina EU koje na direktan ili posredan način utiču na privredu.
- Centar za evropske integracije PKS od prošle godine organizuje seriju konferencija na temu o čemu pregovaramo, kako bi se poglavlja predstavila privrednicima i upoznali ih sa propisima koji će ih upoznati sa sadržajem poglavlja - rekla je Kalezić.
Ona je naglasila da je to poglavlje važno za privrednike zbog postupka registracije patenata, žigova i zaštite dizajna.