Vesti
Društvo i ekonomija
Svetska banka zadovoljna kuda i kako Srbija ide
27.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Svetska banka zadovoljna kuda i kako Srbija ide
Direktorka za strateška i operativna pitanja Svetske banke, Merijem Šerman, pohvalila je reforme srpske vlade, pre svega u domenu finansijske stabilnosti očuvane kroz proces fiskalne konsolidacije.
Mandatar za sastavljanje vlade Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas u Beogradu sa direktorkom za strateška i operativna pitanja Svetske banke Merijem Šerman koja je pohvalila reforme srpske vlade, pre svega u domenu finansijske stabilnosti očuvane kroz proces fiskalne konsolidacije, kao i pravac razvoja u kojem Srbija ide.
Jedna od glavnih tema susreta bio je program nove Vlade Srbije i podrška koju Svetska banka pruža novom mandataru Aleksandru Vučiću.
Posebna pažnja posvećena je procesu restrukturiranja javnih i državnih preduzeća EPS-a, RTB Bora i Resavice, u kojem Svetska banka aktivno učestvuje u saradnji sa resornim ministarstvima.
Premijer Vučić i direktorka Šerman razgovarili su i o predstojećem Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, kao i akcionom planu za sprovođenje takozvanih mekih mera za implementaciju trgovinske i infrastrukturne povezanosti, koji će Svetska banka predstaviti na ovom Samitu.
Diretkorka Šerman najavila je dolazak predsednika Svetske banke dr Džima Kima u Beograd u drugoj polovini septembra. Prioritetna tema, koja će biti razmatrana tokom ove posete, biće jačanje sistema obrazovanja u Srbiji, pre svega unapređenje programa ranog obrazovanja dece, koji će biti realizovan u saradnji sa fondacijom Novaka Đokovića.