Vesti
Politika
FORMIRANJE VLADE Dačić: Niko ne odugovlači namerno, mandatar ima zgusnut raspored
27.06.2016. 20:00
Izvor: Blic
FORMIRANJE VLADE Dačić: Niko ne odugovlači namerno, mandatar ima zgusnut raspored
Lider SPS Ivica Dačić izjavio je da nema nikakvog oduglovačenja sa procesom formiranja nove vlade, već da je reč o tome da zbog zgusnutog rasporeda mandatara Aleksandra Vučića ne postoji datum kada bi to moglo da bude obavljeno.
- Ne mogu da govorim u ime premijera, ali premijer se sprema da poseti Belorusiji, tamo će biti dva dana, nakon toga nas čeka Samit zemalja Zapadnog Balkana sa EU 4. jula u Parizu, veoma važan događaj, pre toga smo imali posetu kineskog predsednika... - obrazložio je Dačić.
Kako je istakoa, ovde nije reč o tome da neko sada odugovlači namerno, nego je reč o tome koliko on želi da zaista napravi najbolji izbor.
- Verovatno mu treba više vremena, jer od svih obaveza koje sam naveo vidite da ne postoji datum kada biste to mogli da obavite - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
Kaže da po pitanju drugog kruga konsultacija sa mandatarom nema ništa novo da saopšti, da on svaki dan razgovara sa Vučićem o dnevnim i operativnim stvarima, spoljnoj politici, funkcionisanju vlade, ali da ono što je najavljeno u medijima kao drugi krug razgovora nisu imali.
- Zavisi od dinamike premijera kada će to biti na dnevnom redu. Sa naše strane je nesporna želja da nastavimo našu saradnju, smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, a na premijeru je da definiše dinamiku i rokove i način na koji bismo učestvovali u vlasti - rekao je Dačić.
Upitan da li će on biti u vladi, Dačić je rekao da je to pitanje za Vučića.
Vučić je izjavio danas da će vlada biti formirana "kad bude imao vladu", a da će to svakako biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF.
- Formiraćemo vladu kad budem mogao da formiram vladu, u skladu sa zakonom - rekao je Vučić novinarima u Beogradu, a na pitanje da li će to biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF, odgovorio: "Daleko je 17. avgust".

Slučaj pogibije u Libiji - stvar nove vlade
Dačić je izjavio danas i da Srbija još nije dobila izveštaj libijske države o pogibiji dva službenika naše ambasade u Tripoliju, da su na osnovu te činjenice već sastavljeni neki predlozi, ali da je to stvar nove vlade.
- Sada govorim o nečemu što bi verovatno trebalo da uradi sledeća vlada, ne bih da prejudiciram odluku sledeće vlade - rekao je Dačić novinarima, na pitanje šta je sa slučajem pogibije dva službenika u našoj ambasadi u Tripoliju.

I novi ambasadri pitanje za novi vladu
Upitan za imenovanja novih ambasadora, Dačić je ponovio da je i to pitanje za novu vladu, podsećajući na diplomatsku praksu da se ne saopštavaju imena ambasadora pre nego što dobiju agremane.
On j naveo da je određen i novi šef misije pri EU koji treba da dobije agremane, odnosno odobrenja svih država članica EU.
- I ne bismo ni ulazili u ove polemike ko je i zbog čega opozvan, da Lopandić (razrešeni šef misije pri EU, Duško) nije poslao pismo. Vlada Srbije ima puno pravo i vlasna je da donosi odluke o imenovanju i opozivu i izlišno je da bilo šta dalje o tome govorimo - naveo je Dačić.
Dačić je izjavio da je Srbija odredila novog šefa Misije pri Evropskoj uniji (EU) i da sada taj kandidat treba da dobije odobrenje svih članica EU.
Mediji su ranije pisali da će novi ambasador Srbije pri EU biti dosadašnja ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović.
- Mi smo odredili novog šefa Misije Srbije pri EU, ja neću reći ime, ali ona sada treba da dobije agremane, odnosno odobrenja od svih članica EU - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
Upitan da li će pomoćnik ministra spoljnih poslova, sestrić Jovanke Broz Goran Aleksić, biti novi ambasador Srbije u Rimu, Dačić je odgovorio da je to pitanje za novog ministra spoljnih poslova.

Ali promena će biti...
Dodao je da će svakako biti promena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, da će biti novih imena, popunjavanja mesta...
- Biće potrebna reforma diplomatije i novi zakon o spoljnim poslovima, podmlađivanje diplomatskog kadra. Ja nisam zadovoljan time, 20 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava je u penziji. To tako više ne može, mora da se obnovi diplomatski kadar - naglasio je Dačić.