Vesti
Politika
Pajtić: Srbija u vanrednom stanju,hitno dati vladu
30.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Pajtić: Srbija u vanrednom stanju,hitno dati vladu
Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je danas da se Srbija nalazi "u svojevrsnom vanrednom stanju" i pozvao mandatara Aleksandra Vučića da "što pre" predloži sastav nove vlade.
Pajtić je u saopštenju ocenio da Srbijom vlada tehnička vlada koja kako je naveo, može da obavlja samo tekuće i neodložne poslove dok "mandatar i tehnički ministri krše Ustav i zakone potpisujući međudržavne sporazume i preuzimajući obaveze u ime građana Srbije, na šta nemaju pravo u ovom trenutku jer ih je birao bivši a ne aktuelni saziv Narodne skupštine".
"Pre mesec dana, poslanici režima optuživali su Dragoljuba Mićunovića da je izvršio državni udar, jer je dao pauzu za vikend prilikom konstitutivne sednice Skupštine. Time je navodno zakočio proces izbora nove Vlade. Danas, četiri nedelje kasnije, mandataru na pamet ne pada da u najkraćem roku skupštini predloži sastav kabineta, očito uživajući u snishodljivosti koju pokazuju predstavnici nekoliko lista, očajnički koncentrisanih na to da dobiju poneku mrvicu sa gazdinog stola", naveo je Pajtić.
Prema njegovim rečima, oni koji druge optužuju da su izvršili državni udar, "to sami čine, ne hajući da ti sporazumi treba da budu usklađeni sa pravnim sistemom Srbije".
"Kada otvoreno kršenje najvišeg pravnog akta i drugih propisa postane manir jedne vlasti, kao prirodnu posledicu dobijete Savamalu i krađu na izborima. Najgroteskniji od svih je izgovor da mandatar sam piše govor od 180 strana, pa mu treba vremena. Navodno se čovek tako bogatog radnog iskustva razume u sve, od medicine i ekologije do poljoprivrede i kulture. Pa mora sam da napiše ceo ekspoze, jer to eksperti ne bi znali", kazao je lider demokrata.