Vesti
Društvo i ekonomija
Srpski lovci pratili izraelski avion iznad Srbije
05.07.2016. 20:00
Izvor: RTS
Srpski lovci pratili izraelski avion iznad Srbije
Nakon dojave da se u izraelskom putničkom avionu na liniji Njujork – Tel Aviv nalazi bomba, letelicu su kroz Evropu pratili vojni avioni. Od ulaza u vazdušni prostor Srbije do izlaza iz njega, srpski lovci "mig 29" pratili su avion kompanije "El Al" iz Tel Aviva, saznaje RTS. Ispostavilo se da je dojava lažna, a putnici su bezbedno sleteli na aerodrom "Ben Gurion" u prestonici Izraela.
Avion izraelske avio-kompanije za koji je stigla dojava o bombi, srpski avioni "mig 29" pratili su od ulaza u našu zemlju do izlaza iz vazdušnog prostora Srbije, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu odbrane.
Srpski lovci su avion "El ala" presreli oko 10.30.
Avion je leteo iz Njujorka za Tel Aviv, a ispostavilo se da je dojava bila lažna.
Kako su javili mediji, avion su prethodno presreli i avioni ratnog vazduhoplovstva Švajcarske i Hrvatske, dok je leteo iznad tih zemalja.
Švajcarski avioni su nastojali da uspostave vizuelni kontakt sa pilotom izraelskog aviona "boing 747" dok je leteo nad Švajcarskom, rekao je portparol agencije Skajgajd Vladi Barosa nemačkoj agenciji DPA.
Dejli mejl je ranije preneo da je priroda anonimne pretnje bombom nejasna, ali je avion napustio švajcarski vazdušni prostor i nastavio da leti preko Nemačke ka Izraelu.
"El Al" je potvrdio da je primio anonimno obaveštenje o bombi, ali je dodao da je avion nastavio da leti ka izraelskom međunarodnom aerodromu "Ben Gurion" kraj Tel Aviva, kao što je bilo i planirano.
AP javlja da je avion bezbedno sleteo u Tel Aviv.