Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Moj sin nije upisao fakultet, biće radnik i ja sam na to ponosan
13.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Moj sin nije upisao fakultet, biće radnik i ja sam na to ponosan
Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je za srpsku privredu veoma bitno dualno obrazovanje, jer se preduzetnički duh stiče već kod tinejdžera.
Premijer je istakao da kod dece od 13, 14 godina treba razvijati preduzetnički duh.
- Potreban nam je i hrabar ministar prosvete koji će donositi teške i hrabre odluke. Obrazovanje, zdravstvo, poljoprivrda... to su ključna ministarstva, a u bila su u zapećku - rekao je danas premijer u Aranđelovcu gde je prusustvovao svečanom otvaranju nove fabrike striropora.
On je istakao da su nam potrebne reforme u prosveti, jer nema dovoljno ljudi koji hoće da rade u proizvodnji, i da je to problem.

Niko neće u proizvodnju
Fabrike, rekao je, ne mogu da nađu ljude koji hoće da rade u proizvodnji i dodao da je to slučaj i u "Bekamentu", fabrici koju je danas obišao.
- Moj sin nije upisao fakultet i sada će da postane radnik. Ponosan sam na to što će biti radnik - rekao je Vučić.
Svi bi, prema njegovim rečima da se zaposle, ali niko neće da radi u proizvodnji, jer nismo tako decu vaspitali.

Prednosti dualnog obrazovanja
Vučic je zamolio medije da, kada stručnjaci iz Švajcarske budu došli u Srbiju da predstave svoj model dualnog obrazovanja, prenesu sve prednosti tog sistema.
Ponovio je da se dualnim obrazovanjem podstiče preduzetnički duh u tinejdžerskom dobu, te da se na taj način sprečava da se izgubi cela generacija.
Za realizaciju dualnog obrazovanja, kako je dodao, potrebno je mnogo kompanija koje su zainteresovane, ali i hrabar ministar prosvete, koji će se suprostaviti svakom pitanju koje će da usledi na opasku: da li nešto sme ili može da izdrži.
Tri ključna ministarstva - prosveta, poljoprivreda i zdravlje
Konstatovao je da će u narednom periodu ministarstva prosvete, poljoprivrede i zdravlja biti ključna, što, kako je primetio, do sada nije bio slucaj u Srbiji, jer su se u ta ministarstrva postavljali partijski ljudi.
Danas, kako je naglasio, moramo da radimo na reformama u prosveti, kako bi privreda bila najuspešnija.
Srbija, podsetio je, daje najveće podsticaje u Evropi, a trenutno vlada radi posebno na podsticanju start-apova, kako bi se stanovništvo nmavelo da razmišlja o osnivanju sopstvenih kompanija.