Vesti
Društvo i ekonomija
Direktor 'Hestila': Nikad nismo planirali da čelik iz Kine preprodajemo u EU
14.07.2016. 20:00
Izvor: novaekonomija.rs
Direktor 'Hestila': Nikad nismo planirali da čelik iz Kine preprodajemo u EU
Direktor Hestila Song Sihai kaže da njegova kompanija nikada nije planirala uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU i dodaje da veruje da je Srbija sposobna da odgovori Briselu u vezi sa anti-damping pitanjima.
"Verujemo da je Vlada Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji u vezi sa anti-damping pitanjima. Železara u Smederevu je mali proizvođač čelika u poređenju sa proizvođačima iz Evropske unije i njen udeo na tržištu EU je manji od 0,4 odsto", naveo je Song Sihai u pismu medijima.
On je upitao zbog čega su druge evropske kompanije odbile da učestvuju u trci za privatizaciju Železare Smederevo, a sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku.
Ističe da Hestil Srbija nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU.
"To je u suprotnosti sa našim ciljem da zaposlenima omogućimo očuvanje radnih mesta", istakao je Song Sihai.
Sihai naglašava da će Hestil uskoro početi obnavljanje svojih postrojenja u Srbiji kako bi fabrika povratila svoju vitalnost i sačuvala više od 5.000 radnih mesta.
"To predstavlja naš prioritet i našu obavezu i to su potvrdili predsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Narodne Republike Kine", istakao je direktor Hestila.
Dodaje da se ta kompanija danas nalazi u Srbiji i da sebe smatraju srpskom kompanijom.
"U skladu sa tim, poslovaćemo u okvirima zakona Republike Srbije, jer je ovo država u kojoj se poštuje vladavina zakona", zaključio je Song Sihai.