Vesti
Društvo i ekonomija
RŽD Internešnel počeo rekonstrukciju pruge Beograd - Bar
15.07.2016. 20:00
Izvor: beta.rs
RŽD Internešnel počeo rekonstrukciju pruge Beograd - Bar
Na železničkoj stanici Vreoci danas su počeli radovi na pruzi Resnik - Valjevo ukupne dužine 77,6 kilometara, što će biti prva faza rekonstrukcije železničke pruge Beograd - Bar, koja je deo evropskog saobraćajnog Koridora 11, saopštile su Ruske državne železnice (RŽD Internešnel).
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će pruga od Resnika do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017. godine.
Prema njenim rečima, brzina vozova tada će moći da dostigne 120 kilometara na sat.
Mihajlović je navela i da će se nakon završetka radova od Resnika do Valjeva putovati oko 75 minuta, a sada to putovanje traje oko dva sata i 20 minuta.
One je dodala i da je vrednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi oko 3,5 milijardi evra, a u železničkoj oko 1,5 milijarde evra.
Mihajlović je ocenila i da je ruski kredit partnerski odnos između srpskih i ruskih železnica i dodala da taj kredit obuhvata rekonstrukciju koloseka i nabavku novih vozova.
U Ruskim železnicama navode da je planirani rok za završetak radova jun 2018. godine, a ugovorna vrednost projekta je oko 80 miliona dolara.
RŽD Internešnel će, kako se navodi, sprovesti rekonstrukciju trupa pruge, gornjeg stroja koloseka, dva tunela i 17 mostova, kontaktne mreže, SS i TT sistema, kao i remont svih infrastrukturnih objekata duž pruge, uključujući i 10 stanica.
Najavljeno je da će maksimalna brzina kretanja putničkih vozova biti uvećana do 120 kilometara na čas.
Građevinsko-montažne radove izvode srpske kompanije-podizvođači.
Radovi na rekonstrukciji na ovoj deonici odvijaće se u skladu sa aneksom ugovora koji su u decembru 2015. godine potpisali RŽD Internešnel i Infrastruktura železnice Srbije.
Pruga Beograd - Bar je po dužini najveća u Srbiji, njena dužina do granice sa Crnom Gorom iznosi 287 kilometara. Tokom 40 godina od trenutka puštanja u rad nije se obavljao remont na pruzi.