Vesti
Politika
Joksimovićeva: Danas očekujemo otvaranje poglavlja, hrvatska pitanja rešavaćamo bilateralno
18.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Joksimovićeva: Danas očekujemo otvaranje poglavlja, hrvatska pitanja rešavaćamo bilateralno
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu da očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 sa EU i naglasila da će o bilateralnim pitanjima sa Hravtskom biti vođeni posebni, odvojeni razgovori jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira.
Povodom nagoveštaja da bi primedbe Zagreba ipak možda u poslednji čas mogle zaustaviti otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, Joksimovićeva je novinarima rekla da je srpska strana uvek spremna za razgovor i za analizu prilika, ali smatra da bilateralne stvari nemaju mesta u pregovračkom procesu sa EU koji poznaje jasne postupke i merila.
Ona je naglasila da su bilateralni dogovori odvojena stvar, o čemu svedoči i nedavna deklaracija koju su potpisali srpski i hrvatski zvaničnici na najvišem nivou.
Kako je dodala, ta izjava potvrđuje da se bilateralna pitanja moraju rešavati i da će se sigurno biti rešavana u obostranom kontaktu, a evropske procedure i pravila su posebna.
- Smatram da je to dobro i zbog budućnost da bi se znalo u kom polju se igra i kakva su pravila - rekla je ministarka za evrointegracije uoči međuvladine konferencije na kojoj danas popodne u Briselu treba da budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.
U izvorima srpske delegacije u Briselu ranije danas je rečeno da je Hrvatska uoči otvaranja poglavlja od Srbije tražila da se izjasni o primeni zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine, ali da Srbija to neće činiti.