Vesti
Politika
Tadić: Đilas kao kandidat za gradonačelnika - najava dugog prijateljstva sa Vučićem
20.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Đilas kao kandidat za gradonačelnika - najava dugog prijateljstva sa Vučićem
- Ukoliko se Dragan Đilas bude kandidovao za gradonačelnika Beograda, to bi bila najava dugog prijateljstva njega i Vučića - kaže za list "Danas" Boris Tadić, lide Socijaldemokratske stranke (SDS).
Na pitanje da li ga je iznenadila odluka Đilasa da napusti DS i kako komentariše spekulacije da je viđen za novog gradonačelnika Beograda, Tadić za "Danas" odgovara:
- I to nas vraća u tu 2014. godinu kada je kao predsednik DS Đilas vikao da je Vučić diktator, a on i ta stranka optuživali mene da sam napustio stranku kako bih ušao sa Vučićem u vladu. Danas je bar jasno šta je bila istina i ko je zapravo štitio opozicione opcije, a ko bio spreman na saradnju sa ovom vlašću.
Komentarišući to što još nije formirana nova Vlada Srbije, Tadić kaže da "možemo samo da nagađamo da li su u pitanju Vučićeve dileme oko konačnog sastava koalicije, personalnih rešenja, pred medijima izraženog zahteva Moskve i eventualne reakcije zapadnih zemalja".
- Moguće je i da Vučić namerno produžava trajanje tehničke vlade, kako bi sam donosio odluke koje bi u redovnim okolnostima zahtevale učešće drugih - kaže Tadić.
Što se tiče odlaska Aleksandra Senića iz SDS i priključenja naprednjacima, Tadić kaže da ga nije iznenadila ta njegova odluka, uprkos tome što mu je, kako kaže, u poslednjem razgovoru naglasio da to nikako neće uraditi.
Upitan da li se SDS raspada kako tvrdi Senić, Tadić kaže:
"Ne vidim u toj tvrdnji trunku logike, kako bi jedna stranka koja ima preko sto odbora mogla da se raspada ako izgubi pet?".
Upitan da li planira da se ikada vrati u Demokratsku stranku uz konstataciju da su se neki funkcioneri DS usprotivili tome jer ih je Tadić napustio pred prošle izbore, lider SDS kaže da je za njega važno da nikada nije napustio birače, kojima je formiranjem nove stranke otvorio mogućnost da imaju svoje predstavnike u skupštini, jer je te 2014. godine DS već izgubila podršku onih birača koji su bili uz nju tokom svih njegovih mandata.
- Neki funkcioneri to naravno ne žele da vide jer im je, kao i većini stranačkih birokrata, lakše da prebace odgovornost za svoj nerad i korumptivnost na drugoga. Međutim, takvo ponašanje je svojstveno strankama i deo je problema s kojim se demokratija kao poredak danas suočava - kaže Tadić.