Vesti
Politika
SLUČAJ STEPINAC Predsednik Nikolić za "Blic": Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe
22.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
SLUČAJ STEPINAC Predsednik Nikolić za "Blic": Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe
Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva, kaže za "Blic" predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom poništavajuće presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.
- Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je pravni sledbenik svih zemalja bivše Jugoslavije, i sa tim su saglasne sve novostvorene države - kaže Nikolić.
Današnju presudu predsednik Srbije tumači kao "svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala".
- Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam papi Franji u direktnom razgovoru prilikom prosete Vatikanu - priča Nikolić.
Predsednik je još naglasio i da lično priprema dokazni materijal koji će predočiti komisiji, najpre predstavnicima SPC.
- Poglavar rimokatioličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale - istakao je Nikolić.