Vesti
Društvo i ekonomija
Vulin u Subotici: Nećemo upotrebiti silu dokle god su migranti mirni
25.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vulin u Subotici: Nećemo upotrebiti silu dokle god su migranti mirni
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u Srbiji trenutno blizu 3.000 migranata i da opada broj ulazaka u našu zemlju iz Makedonije i Bugarske. On je još istakao da prema migrantima koji štrajkuju glađu na granici sa Mađarskom neće biti upotrebljane sila dokle god su mirni.
Vulin je za RTS rekao da pripadnici Vojske i MUP-a Srbije patroliraju duž granice i čuvaju našu teritoriju od ilegalnih prelazaka. Time su, dodao je, i mnogi krijumčarskui putevi presečeni.
- Taj broj se smanjuje, ne zato što izbeglička kriza prolazi, već zato što smo uveli mere - rekao je Vulin i podsetio da svako ko se nađe na teritoriji Srbije ima pravo da zatraži azil, posle čega će on biti smešten u naše centre i ući u procedure, a da će onaj ko ne bude zatražio azil biti vraćen u zemlju odakle je došao.
Nakon zajedničkih akcija vojske i policije i pojačane kontrole granice prema Bugarskoj i Makedoniji, broj migranata koji ulaze u Srbiju se smanjuje, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin.
Vulin je danas u Subotici posetio Prihvatni centar gde je ponovio da svako ko hoće legalno da uđe u našu zemlju ima pravo da zatraži ulazak, ali na ilegalan način niko nema pravo da uđe.
- Na crnom tržištu se pojavila informacija da su cene koje krijumčari pokušavaju da naplate od migranata značajno porasle, jer svi osećaju da Srbija čvršće kontroliše svoje granice i to će nastaviti da čini - rekao je Vulin.
On je ponovio da Srbija ne može više da bude talac politike bilo koje vlade, niti izostanka zajedničke politike EU već mora da štiti svoju teritoriju.
Komentarišući poslednja dešavanja sa migantima koji su krenuli ka granici sa Mađarskom, Vulin je rekao da se mora omogućiti poštovanje zakona i ne može se dozvoliti ugrožavanje javnog reda i blokada saobraćaja.
- Tim ljudima obezbedili smo smeštaj i sve što im je potrebno, a bilo šta što bi preraslo iz mirnog protesta u ugrožavanje javnog reda i mira na to ne pristajemo - rekao je Vulin.
Nećemo upotrebiti silu dokle god su migranti mirni
Ministar za rad izjavio je danas u Subotici i da Srbija neće upotrebiti silu dokle god su migranti koji su započeli štrajk glađu u blizini graničnog prelaza Horgoš mirni.
- Dokle god su mirni, nećemo upotrebiti silu i ni na koji način uznemiriti te ljude, ali oni alternative imaju, mogu da borave u prihvatnom centru. Mi se trudimo i pokazujemo veliko strpljenje, što ne bi uradila nijedna vlada na svetu, da u međugraničnoj zoni dopušta da se ljudi okupljaju - rekao je Vulin novinarima u Prihvatnom centru u Subotici.
Oko 100 migranata koji su juče stupili u štrajk glađu, nalazi se oko 400 metara od pograničnog improvizovanog kampa na Horgošu. Oni sede na suncu, piju samo vodu i zahtevaju da mađarske vlasti otvore granice, kako bi nastavili svoj put prema nekim od zemalja EU. Njih su danas u toku dana obišle humanitarne organizacije.