Vesti
Politika
ZAPAD TRAŽI, MOSKVA TRAŽI...Otkrivamo zbog čega se mandatar žali na prepreke u formiranju vlade
25.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
ZAPAD TRAŽI, MOSKVA TRAŽI...Otkrivamo zbog čega se mandatar žali na prepreke u formiranju vlade
Ko to pritiska Aleksandra Vučića, pa se on javno požalio da će možda nekom drugom morati da prepusti formiranje vlade?
Kako „Blic” saznaje, Vučićeva poruka usledila je zbog toga što Zapad traži od njega mesta u novoj vladi za Kori Udovički i Ivana Tasovca, kao i da u njoj ne bude nekih od njegovih najbližih saradnika, dok Rusi insistiraju da u rukama socijalista ostane sektor energetike, saznaje „Blic”.
Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić više nema dilemu koje će sve partije biti u novoj vlasti, ali ima problema oko rešenja za pojedina ministarstva. Predstavnici zapadnih zemalja i u novom Vučićevom kabinetu žele da vide ministre Kori Udovički i Ivana Tasovca, za koje je bilo gotovo izvesno da više neće sedeti u Nemanjinoj 11. S druge strane, iz Rusije stižu poruke da kadrovska rešenja u resoru energetike i sa njim povezanim preduzećima, poput JP „Srbijagasa”, ne treba menjati.
Takođe, još odranije su se pominjali pritisci pojedinih krugova u EU da Nikola Selaković ne treba da ostane ministar pravde, pa je tim tragom krenula i spekulacija da će on biti novi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
- Nije ovo nešto sa čim se Vučić do sada nije susretao. Stranci su uvek pritiskali, a on se tome odupirao. Tako je i sad. Poruka da ima problema oko sastavljanja vlade i da bi u krajnjem slučaju tu ulogu mogao da prepusti nekom drugom upućena je strancima, ali i stranačkim kolegama kojima su naglo, bez pokrića, porasli apetiti - kaže sagovornik „Blica” blizak naprednjacima.
Naš sagovornik dodaje da na tu poruku treba da obrate pažnju i socijalisti.
- Ima tu poruke i za SPS da će dobiti ono što zaslužuju, a ne ono što misle da treba da dobiju - kaže izvor „Blica”, koji dodaje da je zasad mesto u Vučićevoj vladi obezbedio samo Ivica Dačić.
Politički analitičar blizak SNS-u Dragomir Anđelković kaže za „Blic” da je do teškoća došlo kada su otvorena poglavlja 23. i 24, kao i da su tada iz EU počele da stižu poruke kako bi Vučićev kabinet trebalo da izgleda.
- Sada smo ozbiljnije ušli u proces evrointegracija i zapadne zemlje sada sebi daju veću slobodu da utiču na političke prilike u zemlji. Izjavom da bi formiranje vlade mogao da prepusti i nekom drugom, Vučić zapravo preventivno šalje poruku da neće biti partner za tako nešto - zaključuje Anđelković.
Naš sagovornik dodaje da je mandatar tu poruku poslao i koalicionim partnerima, kojima je ucenjivački kapacitet porastao zbog predstojeće promene Ustava 2017. i za to neophodne dvotrećinske većine.
- Njima je tako poručio da ako budu previše insistirali na svojim zahtevima, može da bude i novih izbora - smatra Anđelković.
Na ovu temu juče se oglasio i Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, izjavom da ne može da garantuje da će podržati bilo koga drugog osim Aleksandra Vučića za premijera.
VUJOVIĆEVA POZICIJA SIGURNA
Želja Zapada je i da na čelu Ministarstva finansija ostane Dušan Vujović, čija pozicija za mandatara Aleksandra Vučića nije sporna.
- On će i ubuduće, pored Vučića, biti glavni u pregovorima sa MMF i Svetskom bankom - kaže izvor „Blica”.