Vesti
Politika
Otvoreni tunel i obilaznica kod Golubačke tvrđave
26.07.2016. 20:00
Izvor: beta.rs
Otvoreni tunel i obilaznica kod Golubačke tvrđave
Kod Golubačke tvrđave danas su otvoreni tunel i obilaznica, a izgradnja te deonice duge 760 metara vredna je 2,3 miliona evra.
Tunel i obilaznicu otvorili su mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner.
Vučić je najavio rekonstrukciju puteva u istočnoj Srbiji, kako bi se taj deo zemlje približio Beogradu i Novom Sadu.
Istakao je i da taj deo Srbije ima veliki razvojni potencijal i da dunavski sliv od Smedereva do Kladova treba posebno da se tretira.
"Dunav pripada većini evropskih naroda, i naša je želja da ulaganjem vratimo život na istok Srbije. Ako uspemo da obnovimo i Trajanovu tablu, povezećemo sve od Viminacijuma do te tačke kako bi doveli još više turista u Srbiju", rekao je Vučić.
Vučić je zahvalio na podršci Evropskoj uniji i istakao da uređenje tvrđave ne bi bilo moguće da nije novca EU.
"Dobili smo ogroman novac - 6,5 miliona evra", rekao je on i dodao da je potrebno urediti veći broj plaža na Dunavu i više turističkih sadržaja.
Devenport je ocenio da je rekonstrukcija Golubačke tvrđave primer uspešne međunarodne saradnje.
"Tvrđava je jedan od najlepših bisera na Dunavu, deo srpskog kulturnog nasleđa, ali i naše zajedničke evropske kulture. Ovde sam bio prvi put pre šest godina, kao turista, a danas sam oduševljen koliko je posla urađeno", kazao je Devenport.
On je dodao da je EU ponosna što je donacijom od 6,5 miliona evra za realizaciju ovog projekta konkretno pomogla Srbiji da razvija dunavski sliv.
Ajgner je rekao da je Austrija preko svoje Razvoje agencije obezbedila dodatnih 800.000 evra za nastavak obnove Golubačke tvrđave.
"Dunav je reka koja spaja, reka saradnje, a Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva", rekao je on.
Prema rečima predsednika Opštine Golubac Nebojše Mijovića ovaj projekat je važan jer se uklapa u strategiju razvoja Golupca koja podrazumeva razvoj turizma, poljoprivrede i malih i srednjih preduzeća.
"Realizacijom ovog projekta Golubac će dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope", rekao je on i dodao da su Vlada Srbije i Opština Golubac izdvojili 100 miliona dinara za revitalizaciju tvrđave.
Izgradnja ove deonice je deo projekta Revitalizacija Golubačke tvrđave, koji od 2012. godine sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.