Vesti
Društvo i ekonomija
Tabaković: Nema rizika zbog Vlade
27.07.2016. 20:00
Izvor: danas.rs
Tabaković: Nema rizika zbog Vlade
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da činjenica da vlada još nije formirana ne stvara rizike za rad NBS i da je finansijski sistem Srbije visoko likvidan i stabilan, uprkos učešću problematičnih kredita od 20,3 odsto na kraju maja.
Jorgovanja Tabaković je izrazila očekivanje da će i novu vladu voditi Aleksandar Vučić i da se ekonomska politika neće menjati.
U izveštaju NBS, koji je danas predstavljen, navodi se da se u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 2,5 odsto i da se predviđaju niska inflacija i relativno stabilan devizni kurs.
Jorgovanja Tabaković je rekla da je posebno ispitivanje u 14 banaka u Srbiji pokazalo da je bankarski sektor visoko likvidan.
"Ni kod jedne od 14 banaka obuhvaćenih ispitivanjima, koje zajedno čine 88 odsto aktive bankarskog sektora, nije utvrđen nedostatak kapitala", izjavila je Jorgovanka Tabaković.
Ona je ocenila da je smanjenje referentne kamatne stope omogućilo smanjenje kamata na kredite u dinarima u protekle tri godine.
"Od maja 2013. smo referentnu stopu smanjili 17 puta", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da su bitno smanjene i kamatne stope na državne hartije od vrednosti i stope obavezne devizne rezerve.