Vesti
Politika
Bajden i Medvedev prvi gosti nove Vlade
28.07.2016. 20:00
Izvor: Novosti
Bajden i Medvedev prvi gosti nove Vlade
Planiraju se posete svetskih zvaničnika novoj vladi. Potpredsednik SAD stiže 18. avgusta, ruski premijer u septembru
PRVI veliki spoljnopolitički događaji posle formiranja Vlade Srbije trebalo bi da budu posete aktuelnog potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu - saznaju "Novosti".
Prema našim dobro obaveštenim izvorima, Bajden bi u posetu Srbiji trebalo da stigne 18. avgusta, dok se poseta Medvedeva očekuje početkom septembra.
Obaveštajne i tehničke pripreme za dolazak visokih gostiju iz Vašingtona i Moskve već su počele. Po svoj prilici Bajdena i Medvedeva dočekaće predstavnici nove vlade u punom kapacitetu, a ne u tehničkom mandatu.
Premijer Aleksandar Vučić trebalo je da se sa Bajdenom sretne još pre godinu dana u Americi, ali do susreta nije došlo zbog porodične tragedije drugog čoveka Amerike. Oni će u Beogradu razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Vašingtona evropskom putu Srbije.
Prva tema razgovora Vučića i predsednika Tomislava Nikolića sa premijerom Rusije biće dalje produbljivanje ekonomskog i političkog partnerstva dveju zemalja nakon formiranja srpske Vlade.
Jedno od pitanja koje će razmotriti Medvedev i srpske vlasti, kako se očekuje, biće i status zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.
Predsednik Nikolić izjavio je nedavno da naša zemlja već ima pripremljen sporazum koji predviđa istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ih imaju i predstavnici NATO koji se nađu na teritoriji Srbije i da bi "vrlo lako moglo da se desi da kruna posete ruskog premijera bude i potpisivanje tog sporazuma".
Očekuje se da bi prilikom dolaska Medvedeva mogao da bude potpisan i ugovor o izvozu "Fijatovih" vozila u Rusiju.