Vesti
Politika
PREDSEDNIČKA TRKA Ima li na ovoj fotografiji mesta za NOVO LICE?
29.07.2016. 20:00
Izvor: Blic
PREDSEDNIČKA TRKA Ima li na ovoj fotografiji mesta za NOVO LICE?
"Preselo nam je! Godinama na političkoj sceni gledamo jedna te ista, istrošena lica. Želimo nešto drugačije, nekog novog".
Ovako nešto čućete od svakog drugog građanina Srbije dok u dokolici, negde u prevozu, na ulici, u kafiću - razmatra politički život Srbije. Želeo bi nekog novog - predsednika, ministra, lidera... A, da li je spreman da za njega i glasa? Ima li šanse na predsedničkim izborima, koji tek treba da budu raspisani i održani tokom 2017, neko ko bi se pojavio iznenenada, sa novom politikom, novim likom, svežom ekipom i idejama?
Odgovor analitičara je obeshrabrujući, mada u jedno nema sumnje - mesta za novo lice ima.
Ko god da bude ta ličnost i ako je bude, smatra dr Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka, ona bi morala da ispuni barem tri uslova. I to, čini se, nije ni malo lako.
- Prvi uslov je da želi da se uključi u politički život, a zatim i da iza sebe ima tim, jer ličnost bez tima ne može ništa da uradi. Na kraju, za te ličnosti mora da stoji organizacija, logistika, novac... - kaže Cvetićanin.
Ta osoba, dodaje, mora da poseduje i politički potencijal, koji bi mogao da se kapitalizuje, a sve to jako je teško uklopiti.
- Dosta je bilo lakrdijaša do sada na predsedničkim izborima - naglašava.
Ko je za sada u igri?
Mandat predsednika Tomilsava Nikolića ističe u maju 2017. godine. Prema Ustavu, predsednički izbori bi trebalo da budu raspisani najkasnije u februaru i da budu održani u narednih 60 dana. I dalje je prerano govoriti o konkretnim kandidatima, ali se čini da je u ovom trenutku, prva ruka ipak podeljena. Već se znaju neka imena spremna da trče predsedničku trku i među njima nema nekih posebnih iznenađenja, a svakako ne novih lica.
Za sada se spekuliše sa imenima Saše Jankovića, zaštitnika građana kojeg mnogi vide kao aduta nekakve ujedinjene opozicije. Kao potencijalni trkač na predsedničkim izborima slovi i Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije, a sada kandidat za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Nema sumnje da lider SDS-a Boris Tadić ima želju da se vrati na Andrićev venac, a izvesno je da će se za predsednika države kandidovati lider SPS Ivica Dačić i predsednik SRS Vojislav Šešelj, predsednik SDPS Rasim Ljajić, Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, kao i estradni menadžer Saša Mirković, bivši naprednjak.
Još je otvoreno pitanje da li bi kandidat SNS ponovo bio aktuelni šef države Tomislav Nikolić, a sam Aleksandar Vučić negirao je da bi on premijersku fotelju menjao predsedničkom, iako je uveren da bi pobedio bilo koga ko bi mu “izašao na crtu”.

Da li su to uopšte nova lica?
- Pitanje je da li su Jeremić i Janković zaista nove ličnosti, s obzirom da su oni dosta dugo prisutni u javnosti - primećuje dr Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka.
Stvari će, prema njegovom mišljenju biti jasnije od jeseni. Tada će se, kako kaže, već znati i kako je Vuk Jeremić prošao na izborima za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
Cvetićanin je sada, međutim, siguran samo u jedno - ko neće biti kandidat na predsedničkim izborima: “Sigurno je samo da među njima nećemo videti trenutno najpopularnijeg i najuglednijeg Srbina - Novaka Đokovića.”
Sociolog Srećko Mihajlović ide još dalje, ocenjujući da prvo treba videti ko će da bude opozicija, što će se znati tek posle formiranja nove vlade, kako bi se znalo ko će biti njihov kandidat.
- Godinama se postavlja pitanje nove ličnosti na političkoj sceni. Ali ne može biti novog lika za kojeg već znamo, jer onda nije nov lik. Može da bude neko ko nije toliko u žiži javnosti, pa da odjednom ispliva - kaže Mihajlović.

Kratka istorija: Oni su nas iznenadili
Dešvalo se, ipak, da tako iznebuha “padne” neko, kao što je bio Milan Panić, kojeg je doveo Slobodan Milošević, baš kao i Dragoslava Avramovića.
Iznenađenje je, kako kaže Mihajlović, bio i Dobrica Ćosić kao predsednik SR Jugoslavije.
- Svi oni su, međutim, u jednom trenutku otkazali poslušnost svom političkom patronu - primećuje Mihajlović, koji je inače skeptičan u pogledu toga da se može pojaviti neko ko bi mogao da naruši političku dominaciju SNS.
- Ako imamo autoritarnu voluntarističku ličnost koja se pita za sve i svja, sve je moguće osim onoga što on najavljuje, a to je da neće da bude premijer. Ne verujem da bi Vučić hteo nekoga umesto Tome Nikolića na mestu predsednika Srbije. Ne bih se kladio na nekakav sukob između njih dvojice - dodaje Mihajlović.
Ista stvar, različiti cilj: Građani hoće novog, stranke poslušnog
Građani su umorni od lidera koji su suvuiše dugo prisutni na javnoj sceni i traže neku promenu. Taj zamor primećuju i predstavnici vlasti i opozicije.
Razlika je samo u tome što građani očekuju nekog zaista novog, koji će da ponudi nešto drugačije, dok vlast i opozicija traže nekoga ko će da sluša svoje političke patrone.