Vesti
Društvo i ekonomija
Država da interveniše zbog poskupljenja svinjskog mesa
01.08.2016. 20:00
Izvor: Beta
Država da interveniše zbog poskupljenja svinjskog mesa
Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida ocenila je danas da bi država trebalo da interveniše iz robnih rezervi, kako se stabilizovala cena svinjskog mesa na srpskom tržištu.
"Država mora da interveniše i da reaguje na ovoliku razliku u ceni, jer se radi o osnovnoj životnoj namirnici", izjavila je Vida agenciji Beta.
Ona je ocenila da će poskupljenje svinjetine dodatno da pogorša položaj potrošača u Srbiji.
"Učešće hrane u potrošačkoj korpi je 40 odsto, što ukazuje na jako loš položaj potrošača", rekla je Vida i dodala da je potrošnja mesa u Srbiji već ispod evropskog proseka.
Vida je rekla i da će trgovci morati da na akcijama spuste cenu svinjskog mesa, da ne bi pravili zalihe, jer se očekuje pad potrošnje i dodala da od ukupne potrošnje mesa, 50 odsto čini svinjetina.
Svinjsko meso poskupelo je na srpskom tržištu u prethodnih nekoliko dana više od 30 odsto. Prema procenama NBS, ako svinjsko meso poskupi za 16,2 do 36 odsto inflacija će se povećati od 0,32 do 0,56 odsto.
Prema navodima proizvođača, razlog povećanja cene je porast otkupne cene tovljenika koja je, kako ocenjuju, sada realna i dostigla je evropski prosek.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da je uzrok poskupljenja mesa manjak tovljenika na domaćem tržištu i plasman velike količine svinjskog mesa na tržište Azije.
On je tada najavio da ako puna cenovna stabilnost ne bude ustanovljena u kraćem vremenskom periodu moguće su intervencije iz robnih rezervi.