Vesti
Društvo i ekonomija
OŠTRA PREPISKA Okršaj ombudsmana i državne sakretarke u MUP-u zbog Savamale
10.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
OŠTRA PREPISKA Okršaj ombudsmana i državne sakretarke u MUP-u zbog Savamale
Prepiska ombudsmana Saše Jankovića i državne sekretarke MUP Srbije Jane Ljubičić o slučaju Savamala nastavljena je i u sredu.
Janković je izjavio da MUP Srbije, u saopštenju koje je odgovor na njegovo, nije objavio "ni reči o zakonskim obavezama" tog ministarstva na koje je on prethodno ukazao, saopštivši da MUP nije odgovorio na njegove preporuke u vezi sa slučajem "Savamala" iako ga na to obavezuje zakon.
"Umesto toga državna sekretarka u MUP-u, u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija 'brani' od Zašitnika građana pravo ministra Stefanovića da podnese 'privatnu' tužbu", izjavio je Janković agenciji Beta.
"Da li ona 'samo' zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u ulogu advokata privatnog lica ili je to najbolji dokaz potrebe da stanem u zaštitu slobode medija s obzirom na to da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe stoji državni aparat sile i da je ministrova tužba protiv NIN-a u stvari pritisak vlasti na kritičko novinarstvo", izjavio je Janković.
Zaštitnik građana juče je saopštio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tužbom protiv nedeljnika NIN na sud izvodi kritičku misao umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude u fantomkama koji su rušili objekte u Savamali.
Reagujući na tu izjavu, državna sekretarka u MUP-u Jana Ljubičić saopštila je da Janković na "najgori način i suprotno Ustavu i zakonima Srbije, osporava ljudsko i zagarantovano pravo Stefanovića da zatraži pravdu na sudu, zbog grubih laži i nestina koje su iznete u nedeljniku NIN".
Ljubičić je ocenila da je zaštitnik građana Saša Janković svojim izjavama "nedvosmisleno potvrdio" da je novi politički igrač koji zloupotrebljava svoju funkciju.
Povodom izjave Jankovića da Ljubičić u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija "brani" od njega pravo ministra Nebojše Stefanovića da podnese privatnu tužbu, državna sekretarka je rekla da je ombudsman prećutao zašto za njega postoje građani prvog i drugog reda i zašto misli da zakon nije isti za sve.
"Ako neko koristi službene kapacitete, onda to očigledno čini Saša Janković u svojim čestim političkim obraćanjima. Preambiciozan je zaštitnik, još samo da nam objasni da li želi da bude političar, tužilac, sudija ili sve to zajedno", ocenila je ona.
Prema njenim rečima, zaštitnik svakodnevnim politikantskim nastupima i dalje nastavlja da krši Zakon o zaštitniku građana.
Ona je podsetila i da je zaštitnik građana "sam vodio kampanju protiv medija čije mu se pisanje nije svidelo" i upitala da li to znači da on kao državni zaštitnik građana može da vrši pritisak na medije.
"Kao pravnik želela bih da podsetim svog kolegu da traženje pravde na sudu nije nikakav pritisak na kritičko novinarstvo u Srbiji, ali da njegove izjave očigledno predstavljaju pritisak na nezavisno pravosuđe", rekla je ona.
Ljubičić je ocenila i da Janković ima duple aršine i da joj to daje za pravo da veruje da je najskuplje plaćeni političar u Srbji.
"Volela bih da konačno skine masku zaštitnika građana i javno prizna koja je njegova uloga u društvu i prestane da manipuliše svojom funkcijom. Jer upravo on zloupotrebljava svoj položaj i obmanjuje građane, a ne ja kao državni sekretar kome je isključivo stalo do istine i pravde. Ako mislite da ćete me ućutkati i sprečiti da mislim svojom glavom, onda ste se grdno prevarili", dodala je ona.