Vesti
Politika
Austrija ponudila Srbiji podršku u zaštiti granica
12.08.2016. 20:00
Izvor: RTV
Austrija ponudila Srbiji podršku u zaštiti granica
Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Beču da je Srbija, ako dođe do novog velikog talasa migranata, što za sada nije slučaj, u stanju da zaštiti nacionalne i državne interese, ali i evropske.
On je, posle razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, na čiji poziv je doputovao u Beču, objasnio da bi u slučaju novog velikog talasa Srbija razgovarala sa predstavnicima EU, kao i da bi se među prvima konsultovao sa šefom austrijske vlade.
Kakva god bila odluka EU mi bismo bili odmah u stanju da je sprovedemo u delo i zaštitimo granice, podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.
On je preneo da je od svog kolege Kerna dobio danas čist "kao suza", jasan i nedvosmislen stav šta Austrija želi, te da će se Srbija u skladu s tim ponašati.
Vučić je istakao da je Srbija ranije posebno poštovala ljudska prava, pokazala lice solidarnosti, i da danas zna previno šta čini, te će u dogovoru sa Austrijom i drugim evropskim zemljama sarađivati kako bi zaštitili prava ljudi koji dolaze sa ratnih područja, ali i štiteći ujedno i svoje granice i pravo na život onih koji u Evropi žive decenijama i vekovima.
Austrijski kancelar Kern ponudio je Vučiću podršku austrijske vojske i policije u obezbeđivanju granica, na šta je srpski premijer odgovorio da je svaka pomoć i podrška dobrodošla.
Iščekujemo željno i na pravi domaćinski način naše austrijske prijatelje da nam pomognu u obezbeđivanju granice i pružanju humanitarne pomoći. Nismo u stanju da sve probleme rešimo sami, podvukao je on.
Kern je kazao da je Srbija odradila savršen posao po pitanju migrantske krize, i da je dala čak veći doprinos od mnogih članica EU, te da se tome mora odati priznanje.
Zahvaljujući Srbiji smanjen je broj migranata. Dosledno je delovala u obezbeđivanju granica. Dogovorili smo da ministri odbrane i unutrašnjih oslova analiziraju da li Austrija može pružiti podršku Srbiji u obezbeđivanju međe, objasnio je austrijski kancelar.
On je kazao da je to obaveza Austrije, čija se politika smanjenja migracije oslanja na zatvorene granice u Srbiji, zbog čega je ta zemlja važan partner Beča.
Kern je objasnio da bi vojska pružala humanitarnu pomoć i da bi se pokušalo uključiti i nevladine organizacije u ovaj proces, pošto nije cilj da se samo ograniči talas migranata, već da se to učini na human način.
On je naglasio da je Austriji bitno da funkcioniše zaštita granice, što je danas slučaj i da svojim policajcima i vojnicima Austrija želi da da simboličan doprinos.
Zaštita granica mora biti u skladu sa humanitarnim obavezama. Veoma je bitno da mere funkcionišu, jer samo ograničenjem migrantskog talasa možemo osigurati integraciju pristiglih, objasnio je Kern.
Kada je reč o sporazumu EU sa Turskom on je kazao da, ako se bude doveo u pitanje, Austrija mora razmišljati o daljim merama na svojoj granici.

Kurc: Vučić sidro stabilnosti na Balkanu
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc čestitao je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na izboru za šefa nove srpske vlade i ocenio da je predsednik Vlade Srbije sidro stabilnosti na Balkanu.
On je, povodom posete premijera Vučića Austriji, prilikom pozdravljanja visokog gosta, rekao da ga raduje što Austrija ima odličan kontakt sa Srbijom, ističući da je Srbija jedan od najvažnijih partnera Austrije na zapadnom Balkanu.
Kurc je podvukao da je ekonomski Srbija veoma atraktivna i da postoji snažna ljudska i kulturna povezanost dve zemlje.
Austrija je, prema njegovim rečima, posebno zahvalna što je Vučić sidro stabilnosti na zapadnom Balkanu i što sprovodi reforme u svojoj zemlji koje su dobre ne samo za Srbiju, već i Austriju, koja je sa brojnim firmama prisutna na srpskom tržištu.
Takođe je, pred početak sastanka, za koji je vladalo ogromno interesovanje austrrijskih medija, pošto su sve televizije poslale svoje ekipe na doček srpskog premijera, naglasio da Austrija podržava Srbiju na putu približavanja EU.
Radujemo se što možemo u tome biti partner i podržavalac, istakao je Kurc dodajući da mu je drago što može sa Vučićem danas razgovarati i o migranstskom talasu, kao i teškoj geopolitičkoj situaciji.
Srpski premijer zahvalio se Austriji i posebno Kurcu na podršci puta Srbije u EU.
On je podsetio da Srbija puno čini na očuvanju stabilnosti na Balkanu što je veoma važno, i da će nastaviti tim putem, a da Austrija pruža podršku.
Nastavićemo da radimo na teškim izazovima u budućnosti, na pospešivanju ekonomske saradnje i dovedemo još više investitora iz Austrije u Srbiju, podvukao je Vučić.
On je naglasio da će Srbija pokušati da se suočava još uspešnije sa migrantskim talasom i da je spremna da uvek sluša svoje austrijske partnere.
Premijer Vučić nalazi se danas u jednodnevnoj poseti Austriji na poziv austrijskog kancelara Kristijana Kerna.

Kern: Srbija ima impresivne ekonomske rezultate
Srbija je, pod premijerom Aleksandrom Vučićem, ostvarila impresivne ekonomske rezultate, zbog cega je logično da zvaničan Beč podrži put Srbije u EU, istakao je danas austrijski kancelar Kristijan Kern.
Podsetio je da je 440 austrijskih preduzeća prisutno u Srbiji i da imaju odlična iskustva što se tiče poslovnog okruženja, zbog čega su i investirali oko 2,9 milijardi evra.
To je dobra osnova ali zajednička je želja da saradnju u ovoj oblasti dalje razvijemo. Optimisti smo da imamo posla sa partnerom koji ima razumevanje za potrebe privrede i koji je tržišno orijentisan. Srbija ima odličan privredni rast i prognoze su revidirane na gore", objasnio je Kern na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa premijerom Vučićem.
Kern je ukazao da bi u interesu Austrije bila i izgradnja brze pruge između Beogarda i Budimpešte, jer bi se time još tešnje povezale srpska i austrijska prestonica, a podstaklo bi i ekonomski razvoj.
Vučić je rekao da Srbija ima relativno dobar rast, ali nije dovoljno visok imajući u vidu naše zaostajanje za razvijenim zemljama. Uverem sam da ćemo uz podršku austrijskih prijatelja dalje napredovati na tom polju", kazao je srpski premijer.
Prema njegovim rečima, srpska dijaspora je jedna vrsta mosta koja spaja dve zemlje, dodajući da se nada da će i oni osetiti boljitak od sve boljih odnosa.
On je istakao da danas u Srbiji Austrija i Nemačka, za razliku od pre dve ili tri decenije, uživaju veliku popularnost, ugled i poverenje.
To su ogromne promene. Posle svega što smo prošli kroz istoriju danas je tako i želimo dalje da se oslonimo na Austriju, čujemo savete i spremni smo da izađemo u susret na svaki način austrijskim željama i zahtevima, kao i evropskim zadacima", poručio je Vučić

Dačić: Očekujemo da Austrija doprinese smirivanju tenzija u regionu
Ministar Ivica Dačić, ocenio je da je srpski premijer, time što je samo dan posle izbora nove vlade doputovao u Austriju, pokazao koliki značaj Srbija pridaje Beču i koliko je za nas važna uloga Austrije i ministra Kurca u regionalnim odnosima.
Podsetio je da je Austrija za Srbiju veliki i značajan ekonomski partner, da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 800 miliona evra, te da je zajedničko nastojanje da se dostigne milijardu evra.
"Očekujemo i dalje podršku Austrije kada je reč o našim evropskim integracijama, kao i u otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU. Očekujemo i nadamo se da će Austrija doprineti smirivanju tenzija u regionu. Srbija će igrati konstruktivnu ulogu i biće faktor stabilnosti u regionu, jer je to u našem zajedničkom interesu", naglasio je Dačić.
Pitanje migranata bilo je jedno od ključnih u razgovorima dve strane, naveo je Dačić, ocenivši da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, posebno ministar Nebojša Stefanović, učinilo maksimalni napor angažovanjem policije i vojske da se zaustavi migrantski tok.
Šef srpske diplomatije je napomenuo da Srbija želi da prati evropski odgovor na ovo pitanje, ali je istovremeno poručio da ne može dozvoliti da bude na neki način žrtva nepostojanja jedinstvene evropske politike.