Vesti
Društvo i ekonomija
Nedimović:Bićemo servis za poljoprivrednike
12.08.2016. 20:00
Izvor: RTV
Nedimović:Bićemo servis za poljoprivrednike
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će se zalagati da Srbija u budućnosti ima veći broj prerađivača mesa, jer, kako kaže, veći broj prerađivača podrazumeva veću potražnju pa samim tim i stabilnije cene na tržištu.
Njegov resor će na tome, kaže, više raditi u narednom periodu jer Srbija nema dovoljno prerađivačkih kapaciteta.
Gostujući na TV Pinku, Nedimović je rekao da bi više prerađivača regulisalo cene koje su u prethodnom periodu na tržištu bile ekonomski neisplative pre svega kada je reč o živoj vagi svinjetine.
Danas, objašnjava, postoji "rupa" između poljoprivrednih proizvođača i tržišta, gde se u trgovinskim lancima prodaje povrće, voće, meso iz uvoza, dok isti proizvodi domaćih proizvođača propadaju.
"Moramo više raditi da na domaćem tržištu ima više domaćih proizvoda. Mi nemamo prerađivačke kapacitete. Imamo rupu, imamo višak robe, a sa druge strane isti proizvod uvozimo", naglasio je novi ministar poljoprivrede.
Govoreći o pšenici, Nedimović je podsetio da ove godine proizvođači imaju rekordan prinos pšenice, ali da je cena niska, te da se mora više raditi na skladištenju poljoprivrednih kultura i da bi mogla da se čeka bolja cena pšenice da ima više silosa.
"Isto je i sa voćem. Da imamo više hladnjača mogla bi da se čeka bolja cena voća", rekao je Nedimović i dodao da će biti podsticajnih mera za navodnjavanje u poljoprivredi, ali i protivgradnoj zaštiti.
Ne krije da ga je "glava zabolela" kada je prvi put čitao zakon o vladi i ministarstvima i kada je video šta ga sve čeka kao ministra poljoprivrede i koje su nadležnosti tog resora.
Ipak, kaže da je zahvalan premijeru na časti koju mu je ukazao da vodi tako važan resor i da doprinese kompleksnoj oblasti, i dodaje da će se truditi da ministarstvo bude servis za poljoprivrednike.
Reciklaža i ekologija, koje su u njegovoj nadležnosti, su kaže teška tema, jer je svest o značaju ekologije na niskom nivou.
"Mi pričamo o stranim investicijama koje su najvažnija stvar za ovu državu, ali ako dovedete bilo koji prerađivački kapacitet imate problem sa ekologijom", rekao je Nedimović primetivši da su, što se nadležnosti tiče, lokalne samouprave nadležne za ekologiju ali da nemaju kapaciteta da rešavaju probleme.