Vesti
Politika
Tadić: Spomenik Miloševiću - povratak u vreme ratova i pljačke Srbije
15.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Spomenik Miloševiću - povratak u vreme ratova i pljačke Srbije
Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da inicijativu Socijalističke partije Srbije (SPS) o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću vidi kao želju aktuelne vlasti da državu vrati u vreme ratova i najvećeg pljačkanja u istoriji države.
Predsednik SDS Boris Tadić je u saopštenju naveo da " vladajuće stranke (SNS i SPS) već četiri godine Srbiju vraćaju u devedesete (godine prošlog veka), tako da ova vlast suštinski podiže spomenik Miloševiću i njegovom vremenu svaki dan, korak po korak od 2012. godine".
- Danas je jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Đinđiću, nakon što je upravo njegova vlast četiri godine blokirala inicijativu koju smo pokrenuli pre 2012., zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću - rekao je Tadić, prenela je SDS.
On je rekao i da " vlast, stavljanjem jednakosti izmedju spomenika Đinđiću i Miloševiću ustvari pokušava da izjednači Srbiju pre i posle Petog oktobra, legitimizujući svo zlo devedesetih godina koje već vidimo u praks.
Prema njegovim rečima, ekonomsko unazađivanje, drastično povećanje siromaštva, raspirivanje međunacionalne mržnje, poništavanje politike regionalnog pomirenja, bahatost vlasti, agresija u javnom dijalogu, kriminalizacija društva već su vratili Srbiju u vreme Miloševića.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.
Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.
Potom je počasni predsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržio je i Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.