Vesti
Politika
Nazarbajev: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi
24.08.2016. 20:00
Izvor: Beta
Nazarbajev: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je danas u Beogradu da je Srbija važan partner Kazahstana u Evropi, ali da trgovinski i ekonomski odnosi ne odgovaraju mogućnostima dve zemlje.
Nazarbajev koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare s predsednikom Tomislavom Nikolićem da je Srbija "važan i perspektivan partner Kazahstana u Evropi", da je potencijal za međusobnu saradnju veliki, i da su razgovarali kako da se olakša trgovinska i ekonomska saradnja uopšte.
"Danas su nažalost trgovinski odnosi i ekonomska saradnja na niskom nivou i ne odgovaraju mogućnostima naših država", rekao je Nazarbajev i dodao da se uverio da postoji veliki potencijal za jačanje političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa.
Nazarbajev je izjavio da će njegova zemlja, kao članica Evroazijske ekonomske unije, podržati uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Srbijom.
"Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želu da uspostavi zonu slobodne trgovine i Kazahstan će kao član te unije, to podržavati", rekao je Nazarbajev.
Nazarbajev je rekao da su lideri zemalja te unije u maju ove godine u Astani doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, da bi se uspostavila zona slobodne trgovine.
On je rekao da danas potpisani sporazumi omogućavaju bolju saradnju i uspostavljanje direktnih kontakata.
Nazarbajev je rekao da u Kazahstanu posluje 15 kompanija sa srpskim kapitalom, i dodao da ta zemlja računa na dolazak novih srpskih kompanija s naprednim iskustvom i tehnologijom, posebno radi izgradnje infrastrukture koja obuhvata i železnicu duž novog "Puta svile".
Tokom razgovora dve delegacije u Beogradu definisani su prioritetni pravci saradnje dve zemlje, pre svega u industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, saobraćaju, tranzitu, medicini, turizmu, malom i srednjem biznisu.
Povodom otvaranja izložbe EXPO 2017 u junu sledeće godine u Astani, čija je tema energetika, Nazarbajev je pozvao Srbiju da otvori svoje paviljone, a presdednika Srbije da dođe kao počasni gost.
Nazarbajev i Nikolić su razgovarali i o saradnji na međunarodnoj sceni, i dogovorili su se "o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana Saveta bezbednosti UN 2017. i 2018", rekao je kazahstanski predsednik.
Nazarbajev je zahvalio za postavljanje biste kazahstanskog pesnika i filozofa Žambila Žabajeva, rekavši da to pokazuje poštovanje sprskog naroda prema kulturi njegove zemlje i doprinosi jačanju prijateljstva dva naroda.
"Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelj u daljini, oni stvaraju geografske širine i geografske dužine", citirao je Nazarbajev jednu izreku.
Nazarbajev je rekao da je njegova delegacija zadovoljna rezultatima pregovora sa srpskim zvaničnicima koji su pokazali "opštu težnju za širenjem saradnje".
Srbija i Kazahstan potpisali su danas više sporazuma o unapređenju saradnje.
Nursultan Nazarbajev i Tomislav Nikolić potpisali su zajedničku izjavu o želji za jačanjem saradnje u okviru međunarodnih organizacija i produbljivanju odnosa dve zemlje.
U prisustvu Nazarbajeva i Nikolića potpisani su sporazumi o pravosudnoj i privrednoj saradnji.
Potpisan je sporazum o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, sporazum o ekstradiciji i sporazum o transferu osuđenih lica.
Nazarbajev je danas razgovarao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.