Vesti
Društvo i ekonomija
Ništa od dogovora o minimalcu, odlučuje Savet
31.08.2016. 20:00
Izvor: mondo
Ništa od dogovora o minimalcu, odlučuje Savet
Na današnjem sastanku radne grupe predstavnici sindikata i poslodavaca nisu uspeli da približe stavove o visini minimalne cene rada za iduću godinu.
Konačnu odluku o tome doneće Socijalno-ekonomski savet, ako ni tamo ne bude dogovora, može da presudi Vlada.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da su učesnici socijalnog dijaloga pokušali da približe stavove, ali da do toga nije došlo.
On je kazao da poslodavci mogu da pristanu na povećanje na 125 dinara po radnom satu, jer svako povećanje preko toga stvara za njih veće rashode.
Atanacković kaže da poslodavci smatraju da bi to povećanje za nekoliko dinara imalo smisla ukoliko bi vlada prihvatila određene olakšice koje bi dala poslodavcima, kako ne bi imali veće troškove poslovanja.
Na poslednjem sastanku radne grupe predstavnici poslodavaca i vlade približili su stavove o visini minimalca i složili se da bi on mogao da bude 125 dinara po radnom satu, eventualno 127, dok su sindikati rekli da neće pristati na manje od 135 dinara.
Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije danas da će Socijalno ekonomski savet (SES) doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.
"Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zapošljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku", rekao je minista.