Vesti
Politika
Kovač: Srbija neće napredovati prema EU ako ne bude ispunjavala obaveze
31.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
Kovač: Srbija neće napredovati prema EU ako ne bude ispunjavala obaveze
Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas u Zagrebu da Srbija neće moći da napreduje prema Evropskoj uniji ukoliko ne bude počela da ispunjava svoje obaveze.
- Ako neće izvršavati sve svoje obaveze, neće moći da napreduje prema EU. Vrlo jednostavno i logično, u interesu je Srbije da izvršava svoje obaveze, a to je i nama u interesu kao članici EU - rekao je Kovač u izjavi novinarima posle sastanka Komisija za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.
On je podsetio da je reč o hrvatskih zahtevima koji su integrisani u pregovarački okvir i da sada, na osnovu toga, želi da vidi da Srbija na tome radi budući da je u međuvremenu formirana i nova vlada.
- Nekim diplomatskim agresijama, propagandnim akcijama Srbija sebi neće pomoći. To je onda pucnje u prazno i time neće pomoći sebi. Za time nema potrebe - rekao je Kovač.
Prema njegovim rečima, Vlada Hrvatske ne učestvuje u raspravama i napadima koje Hrvatska kao država doživljala od Srbije.
- Ne sazivamo diplomatski skup, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije, iz Drugog svetskog rata. Mi želimo normalno da sarađujemo na osnovu dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu - naglasio je odlazeći hrvatski ministar.