Vesti
Politika
Ljajić: Regionu potrebna stabilnost, Vučić ima svest o tome
01.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Ljajić: Regionu potrebna stabilnost, Vučić ima svest o tome
Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je danas da je regionu potrebna stabilnost, a da je zbog stalnih tenzija ugrožena ne samo njegova ekonomska perspektiva, već i elementarna normalizacija odnosa postignuta nakon ratova devedesetih godina.
On je istakao da se čini da jedino premijer Vučić ima svest o tome što je pokazao svojom odlukom da se ne reaguje na provokacije iz Hrvatske i konstruktivnim pristupom političkoj situaciji u BiH, ali je u tome ostao bez podrške regionalnih političkih faktora i medjunarodne zajednice.
- Potreba da region bude stabilan danas je veća nego ikad u poslednjih 20 godina. Zbog stalnih tenzija, konfrontacija, teških reči i pokušaja revizije istorijskih činjenica, ne samo da je ugrožena ekonomska perspektiva ovog regiona, već i elementarna normalizacija odnosa, koja je postignuta nakon ratova devedesetih godina prošlog veka - rekao je Ljajić.
Kako je istakao, po lošim vestima iz dana u dan, region ponovo postaje udarna tema svestkih medija, pa umesto da bude predstavljen kao zona za potencijalne investitore, on postaje zona za potencijalni konflikt.
Zbog principa spojenih sudova, ovo područje ne može biti stabilno, ukoliko imamo nerešene probleme unutar bilo koje države nastale raspadom SFRJ, dodao je Ljajić.
- Čini mi se da svest o tome ima jedino premijer Vučić, koju je pokazao odlukom da se ne reaguje na provokacije iz Hrvatske, ali i konstruktivnim pristupom prema političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini - rekao je Ljajić.
Nažalost, u tome je ostao usamljen, bez podrške regionalnih političkih faktora i medjunarodne zajednice, koja itekako ima svoj deo odgovornosti za celokupnu situaciju, zaključio je Ljajić.