Vesti
Politika
Martinović: Janković pokazao da nije zaštitnik građana
15.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Martinović: Janković pokazao da nije zaštitnik građana
Šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Aleksandar Martinović ocenio je danas da je ombudsman Saša Janković svojim ponašanjem i Izveštajem o radu te institucije za 2015. godinu pokazao da nije zaštitnik građana, već da isključivo radi na svojoj političkoj promociji.
- O tome govore njegovi konkretni potezi i diskusije na društvenim mrežama, ali pre svega njegov Izvešaj za 2015. godinu, koji je prepun paušalnih političkih ocena i govori o tome da je prekoračio granicu svojih ovlašćenja koja su definisana Ustavom i zakonom - rekao je Martinović Tanjugu.
Martinović je tako reagovao na saopštenje zaštitnika građana, u kojem je Janković ocenio da su pojedini članovi skupštinskog Odbora za pravosuđe na jučerašnjoj sednici, na kojoj su razmatrali Izveštaj zaštitnika građana za 2015. godinu, vodili kampanju protiv te institucije i njega lično, umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti
Šef naprednjaka u parlamentu odgovara da Janković nije ni došao na sednicu odbora, čime je, ocenjuje, pokazao koliko ne poštuje ni poslanike ni građane Srbije, uprkos tome što "od građana prima platu 358.000 evra".
Martinović kaže i da Janković, po Ustavu i zakonu o zaštitniku građana, treba da štiti građane od loše uprave, ali da u njegovom izveštaju najmanje ima toga, a najviše političkih kvalifikacija.
- Da je žrtva političkog progona, da se u medijima ne zapošljavaju kvalitetni novinari, ima mnogo delova gde se on spušta na nivo dnevno političkih komentatora, pa komentariše i izjave predsednika vlade i ministara. Tako se ne ponaša zaštitnik građana. Tačno je da je Janković u radno vreme i to sa službenog računara, jer valjda radi u 11.47 šalje tvitove u kojima se podsmeva predsedniku vlade, koji radi tri puta duže od njega i ima tri puta manju platu - tvrdi Martinović.
Martinović zaključuje da je Janković svojim izveštajem i takvim ponašanjem pokazao da nije zaštitnik bilo koga, već da isključivo radi na svojoj političkoj promociji.
- Janković je ponajmanje zaštitnik građana, a svakim danom sve više ponaša kao čovek koji ima očiglednu nameru da se kandiduje za predsednika Srbije - navodi Martinović.
Skupštinski odbor za pravosuđe juče je, između ostalog, razmatrao izveštaj o radu ombudsmana za 2015. godinu, a na sednicu nije došao Janković, što su pojedini poslanici kritikovali.