Vesti
Politika
Dačić: Izjava Halilovića najveća pretnja miru, govori ono što Izetbegović misli
20.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Izjava Halilovića najveća pretnja miru, govori ono što Izetbegović misli
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je izjava ratnog komandanta u BiH Sefera Halilovića o uništenju RS najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu.
U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je poručio da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS, te pozvao međunarodnu zajednicu da hitno interveniše ako joj je, kako je naveo, stalo do mira.
Halilović je ranije danas rekao da je sprovođenje referenduma u RS "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma nakon kojeg na snagu stupa Ustav Republike BiH, a to, kako je rekao, znači i nestanak RS.
Dačić je naveo da Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.
- Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani - naveo je šef srpske diplomatije.
Svima je jasno da je referendum o Danu Reublike u RS samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi Republika Srpska.
- Da su hteli kompromis, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju - istakao je Dačić.
Ministar je poručio da Srbija nesumnjivo želi mir i učiniće sve da se sačuva stabilnost, ali sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske.
O tome, kaže, niko ne bi trebalo čak ni da sanja.
- Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje Republike Srpske ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju medjunarodne zajednice i medjunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira - poručio je Dačić.