Vesti
Politika
Klinton: Vučić je hrabar fizički i politički
21.09.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Klinton: Vučić je hrabar fizički i politički
Bivši predsednik SAD Bil Klinton izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić načinio hrabar potez kada je prošle godine posetio memorijalni centar u Potočarima, posvećen žrtvama zločina u Srebrenici.
Bivši američki predsednik Bil Klinton i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković večeras su u Njujorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu ocenili da je dolazak premijera Aleksandra Vučića u Potočare prošle godine bio vrlo hrabar potez.
"Ako niste bili tamo, nemate pojma koliko je to bio hrabar potez, i fizički i politički", rekao je Klinton, koji je bio moderator panela, na kojem su učestvovali Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.
To je za njega lično bila teška odluka, rekao je i Duraković i dodao: "Da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek".
Klinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je takođe ocenio kao veoma hrabar potez.
Bivši američki predsednik podsetio je i da su posle incidenta u Potočarima usledile posete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što je, takođe, ocenio kao veoma hrabre korake u procesu pomirenja,
"Oni reskiraju u političkom ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda", ocenio je Klinton i dodao da nije na drugima da rešavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.
VUČIĆ: JEDNI S DRUGIMA, INAČE KATASTROFA
Vučić je na istom skupu poručio da smo ovde potrebni jedni drugima, te da moramo da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.
"Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom", poručio je Vučić, i dodao bio zabrinut za budućnost zapadnog Balkana da je drugačije.
Vučić je istakao da mu nije bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.
Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.
"Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu - jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo - i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo", objasnio je Vučić.
I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da naoravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.
"Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku", rekao je Vučić.
Svedočenje o zločinu u Srebrenici iznela Avdija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.
Skup je završnen aplauzom, a panelu je prisustvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.