Vesti
Politika
"Nešnal interest": Vuk Jeremić, jedini kandidat sa RAZUMNIM PROGRAMOM
27.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
"Nešnal interest": Vuk Jeremić, jedini kandidat sa RAZUMNIM PROGRAMOM
Ugledni američki časopis "Nešnal interest" objavio je tekst o Vuku Jeremiću, ističući prednosti srpskog kandidata u trci za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
"Prvi put u istoriji UN, kandidat za generalnog sekretara ponudio je razuman program u svojoj kampanji. Vuk Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN, izneo je program u 53 tačke pod nazivom "Jačanje Ujedinjenih nacija u 21. veku".
Magazin je istakao kako se odlazeći gensek Ban Ki-mun nije snašao u "sendviču između Rusije i SAD, odnosno Putinove realpolitike i Obaminog idealizma", te da je na njegovom nasledniku da uspostavi funkcionalan odnos sa centrima moći u Vašingtonu, Moskvi, Pekingu, Londonu i Parizu.
"Novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija mora da povrati efikasnost institucije UN kao glavne svetske organizacije koja se uspešno nosi sa svetskim problemima, kao i da objasni skepticima poput Donalda Trampa zbog čega je od ključne važnosti za svet da najmoćnije svetske države ostanu članice i nastave da finansijski pomažu UN", piše "Nešnal interest".
Časopis ističe da je Jeremićev program "rešenje za jaz koji je bio očigledan u nedavnim govorima Baraka Obame i Sergeja Lavrova u UN".
Pohvalama na račun Jeremića ranije se pridružio i "Volstrit džurnal".
"Potrebna je promena fokusa koji UN stavlja u poziciju neideološke, tehnokratske institucije koja obezbeđuje rešenja za svetske probleme, ujedno izbegavajući arbitriranje između različitih političkih vizija. SAD, Rusija, Kina i velike evropske sile se možda ne slažu po pitanju šire političke situacije, ali sve su svesne problema klimatskih promena, migracija, pandemija itd. To je mala prljava tajna velikih sila: sve napadaju UN kao 'organizaciju koja troši novac', a kada se spomenu ovi problemi, sve gledaju u pravcu Njujorka. Jeremićev plan o fiskalnoj kontroli svakako bi sa odobravanjem bio dočekan kod stalnih članica SB, zbog čega je on, između ostalog, najbolja šansa za korenitu reformu UN", pisao je "WSJ".
Ipak, da li je Jeremićeva vizija ona koju će stalne članice SB na kraju i prihvatiti? Imajući u vidu nove svetske podele na sever, istok, zapad i jug, naredni gensek UN moraće da balansira i upravlja svim tim aspektima. U suprotnom, paraliza UN-a koja je najvidljivija bila prošle nedelje nastaviće da podriva i najmanju šansu za rešenje gorućih svetskih problema, zaključuje "Nešnal interest".