Vesti
Politika
Zvaničnik OEBS izazvao buru zbog stava o Savamali - Dačić: To su neprihvatljive političke izjave
28.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Zvaničnik OEBS izazvao buru zbog stava o Savamali - Dačić: To su neprihvatljive političke izjave
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljivo da pojedini savetnici i činovnici u Misiji OEBS u Srbiji daju političke izjave.
- Time se dovodi u pitanje dosadašnja korektna saradnja Misije sa državnim organima Srbije - rekao je Dačić, koji je u oproštajnu posetu primio dosadašnjeg šefa Misije OEBS-a u Srbiji Petera Burkharda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Savetnik u OEBS-u Mauricio Salustro je juče, kako prenosi N1, na radionici o izazovima sistema kontrole rada policije u Srbiji u organizaciji Misiji OEBS-a u Srbiji rekao da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je rušenje u Savamali bilo "planirano na visokom nivou".
Zvaničnik OEBS je rekao i da postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno i planirano na veoma visokom nivou, jer u suprotnom ne bi bilo moguće.
Tim povodom danas je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je ocenio da je takva izjava grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije, "na način na koji se ne poštuje ni tužilačka istraga ni činjenica da nikakav sudski postupak nije okončan".
- OEBS duguje objašnjenje Srbiji da li je njihov savetnik Mauricio Salustro izneo zvaničan stav organizacije ili to nije stav OEBS, a u tom slučaju Srbija očekuje izvinjenje ili demanti - rekao je Stefanović.
Novi šef Misije OEBS
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se i da ja na danšanjem sastanku ministar Dačić zahvalio Burghardu na četvorogodišnjoj saradnji koju je ocenio veoma dobrom i konstruktivnom i poželeo mu puno uspeha na novom angažmanu.
Za novog šefa Misije OEBS u Srbiji imenovan je italijanski diplomata Andrea Oricio, kaže se u saopštenju.