Vesti
Politika
BIH NA NOGAMA Tenzije dan posle lokalnih izbora, mediji o ČETNICIMA I BOLNIM GUBICIMA
03.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
BIH NA NOGAMA Tenzije dan posle lokalnih izbora, mediji o ČETNICIMA I BOLNIM GUBICIMA
Rezultati lokalnih izbora u BiH 2016. godine, vezani za načelnička i gradonačelnička mesta, iznenadili su većinu javnog mnenja, pogotovo u Srpskoj.
Trijumfalan povratak SNSD i debakl SDS, i pored relativno slabe izlaznosti, nisu mogli da predvide ni verzirani politički analitičari.S druge strane, verovatna pobeda Mladena Grujičića nad Ćamilom Durakovićem u Srebrenici podigla je bošnjačku političku scenu na noge. Bakir Izetbegović, lider SDA, konstatovao je da bi gubitak Srebrenica bio „bolna tačka izbora“. Bošnjački političari će očigledno teško da „svare“ gubitak mesta koji je, za njih, telom u Republici Srpskoj, a dušom u Federaciji BiH.Čak idu sa ocenama dotle da bi Srebreničani mogli početi da napuštaju grad ukoliko glasovi iz dijaspore ne ponište prednost prvog Srbina koji bi u posleratnom periodu mogao da sedne u načelničku fotelju. Tenzije su podignute toliko da su sinoć gradom krstarile policijske patrole, dok su mediji u FBiH srpske pesme, koje su pevale Grujičićeve pristalice, po običaju nazivali četničkim.Centralna izborna komisija (CIK) BiH je objavila ocenu da nije bilo nasilja na izborima, kao da nije pratila šta se sve dešavalo u Stocu. gde je kandidat za načelnika opštine Salmir Kaplan fizički napao predsednika Opštinske izborne komisije Ivana Perića. Perić je zvaršio u bolnici, glasački materijal su odnele maskirane osobe, a koliko je situacija bila ozbiljna govori podatak da su u ovo mesto upućene jedinice specijalne policije. Stolac je inače poznat po tome što je u poratnim godinama često dolazilo do sukoba na nacionalnoj osnovi.Izbornu noć je okarakterisao i neobičan slučaj - kada su dva kandidata za gradonačelnika Bijeljine proglasila pobedu. Međutim, u najnovijem izveštaju CIK BiH stoji da Mićo Mićić, dosadašnji gradonačelnik i član SDS, ima blagu prednost u odnosu na protivkandidata Zlatka Maksimovića iz koalicije „Bijeljina pobeđuje“.Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke, pobedio je u Velikoj Kladuši. Abdić je poznat po privrednom čudu, koji je oživeo grad u predratnoj zemlji, a nakon rata je više godina, zbog optužbe za ratni zločin, proveo u zatvoru u Hrvatskoj. On će ujedno, sa 77 godina, postati najstariji načelnik jedne opštine u BiH.

I uvod u izbore nije bio miran. Dan uoči glasanja, u Prnjavoru je došlo do tuče lokalnog stanovništva sa mladićima iz Beograda, koje su optužili da su došli u Srpsku kako bi izazvali nerede. Policija je intervenisala sa zakašnjenjem, a „nepoželjni gosti“ su u nedelju u popodnevnim časovima deportovani u Srbiju.Mnogo ranije se znalo i da izbora u Mostaru, osmu godinu uzastopno, neće biti. Rezultat je to nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH i nedostatka želje SDA i HDZ BiH da formiraju izborne jedinice u duboko podeljenom gradu na Neretvi prema postulatima koji ne bi bili diskriminirajući ni prema jednom narodu.Prvo poluvreme je završeno; najviše razloga za zadovoljstvo imaju SNSD u Srpskoj i koalicija SDA-SBB u FBiH, jer su dobili značajan broj načelničkih i gradonačelničkih mesta.

Slede komplikovana prebrojavanja glasova za odbornička mesta u lokalnim skupštinama.