Vesti
Politika
Jeremić: Ponosan sam na naš rezultat, čestitam Guterešu
05.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Jeremić: Ponosan sam na naš rezultat, čestitam Guterešu
Vuk Jeremić, koji je bio jedan od favorita za funkciju generalnog sekretara UN, čestitao je Antoniu Guterešu, koji je danas, nakon šest krugova glasanja, izabran na tu funkciju.
- Nakon šest krugova glasanja, SB UN je postigao konsenzus. Čestitam Antoniu Guterešu na izboru za devetog generalnog sekretara UN. ‎Ovim je glavna svetska organizacija dobila pouzdanog i iskusnog rukovodioca, kome želim puno uspeha u obavljanju svojih novih dužnosti - rekao je Jeremić za "Blic" i dodao:
- Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat u trci za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe. Verujem da je to daleko bolji učinak od onog koji su nam mnogi predviđali i da smo time napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje.Podsetimo, Gutereš je na današnjem sastanku dobio podršku 13 članica Saveta bezbednosti, dok su dve bile uzdržane.
Jeremić je bio drugi sa 8 pozitivnih glasova, od toga tri stalne članice Saveta bezbednosti, pet negativnih i dva neutralna. Među šest negativnih bila su i dva takozvana crvena glasa, što znači da su dve stalne članice Saveta bezbednosti bile protiv Jeremića.