Vesti
Politika
Miščević: Problemi oko telekomunikacija mogu da utiču na pregovarački proces sa EU
06.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Miščević: Problemi oko telekomunikacija mogu da utiču na pregovarački proces sa EU
Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević izjavila je danas da problemi oko imovine Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji mogu da utiču na pregovarački proces sa EU.
- Ako prema oceni država članica u EU nisu zadovoljni napretkom koji je učinjen u poglavljima 23 i 24, odnosno u oceni implementacije dijaloga, onda ceo pregovarački proces mora da bude zaustavljen - rekla je Miščević novinarima u Skupštini.
Ona je rekla i da je Poglavlje 35 "prazna školjka", odnosno da "nema prava i standarda" već da ima samo praćenja i ocenjivanja napretka koji je postignut u dijalogu između Beograda i Prištine i implementacija svega toga što je dogovoreno.
Na pitanje da li je negde definisano u poglavljima šta se dešava sa imovinom na Kosovu ili je to definisano isključivo pregovorima Beograda i Prištine, Miščević je rekla da to nije definisano čak ni dijalogom Beograda i Prištine.
- U ovom momentu to čak nije definisano ni dijalogom između Beograda i Prištine iako je to tema koju smo mi tamo početkom januara 2014. godine rekli da mora postati deo dijaloga, ali u pregovorima sa EU se ne definiše ni tema koja će biti predmet razgovora izmedju Beograda i Prištine, niti načini na koji će biti razrešavano - kazala je Miščević.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da se od Srbije traži da se odrekne imovine Telekoma Srbije na Kosovu i da Beograd treba do nedelje da se izjasni da li prihvata ili ne prihvata sporazum o telekomunikacijama.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će o predlogu sporazuma koji je stigao iz Brisela, odlučiti narednih dana i da će odluka biti teška, jer može da ima teške političke posledice.