Vesti
Politika
Nikolić: Putin je veliki vizionar i oslonac
12.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić: Putin je veliki vizionar i oslonac
Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć Rusije u borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na otvaranju generalnog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu.
Iskušenja koja danas stoje pred nama nisu manja od onih pred kojima su stajali naši veliki i mudri prethodnici, junački preci, rekao je Nikolić.
Pitanje kolika je cena slobode ne postavljajte Srbima i Rusima. Mnogo života smo izgubili da bismo živeli slobodno i u miru, znamo njegovu istinsku vrednost i posvećeni smo njegovom očuvanju, naglasio je on.
Otvaranjem generalnog konzulata, na čelu sa počasnim generalnim konzulom Genadijem Timčenkom, istakao je Nikolić, ugrađujemo nove bisere u nisku započetu u dalekoj prošlosti i dodajemo novu kariku neraskidivom lancu bratstva i prijateljstva koje naši narodi i države vekovima
neguju.
Nikolić je istakao da iskreno veruje da savremeni svet, prožet različitim vidovima integracija, ali i sukoba, može da bude bezbedan samo uz uzajamno uvažavanje naroda i država i poštovanje međunarodnog prava, uz jednak aršin za sve.
Nikolić je naglasio da će Srbija biti večno zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskih nacionalnih interesa na međunarodnom planu.
Veliki vizionarkoji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla — terorizma, poručio je on.
Nikolić je rekao da je za svaku državu pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u Sankt Peterburgu.
Srbija je još od 1879. godine, u vreme carske Rusije, imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu. Otvaranjem konzulata, još jednom svedočimo smislu i značaju savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije, kazao je Nikolić.
Nikolić je zahvalio Genadiju Nikolajeviču Timčenku koji je, kako je istakao, nesebično i posvećeno učinio sve da bismo svečano i ponosno predali ovo zdanje našim bratskim narodima.
Učinili ste nam čast prihvatanjem odgovornog i za obe zemlje važnog zvanja počasnog generalnog konzula Srbije u Ruskoj Federaciji, rekao je Nikolić.
Nikolić je dodao da je uveren da će Timčenko časno i odgovorno zastupati interese Srbija, na dobrobit naših bratskih država i naroda.