Vesti
Politika
Rama: Srbiju gledam s mnogo simpatija, odnosi bolji nego ikad
14.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Rama: Srbiju gledam s mnogo simpatija, odnosi bolji nego ikad
Odnosi Albanije i Srbije su bolji nego ikada, sa potencijalom da budu mnogo bolji, jer danas, ne samo da razgovaramo posle 70 godina ćutanja, već postižemo i napredak, izjavio je danas premijer Albanije Edi Rama.
Rama je u izjavi za B92, rekao da na Srbiju gleda sa mnogo simpatija i da ceni napore koje srpski premijer Aleksandar Vučić ulaže da se “konačno uklone nasleđa i animoziteti iz prošlosti i da se krene napred”.
Premijer Albanije je poručio i da bi svi trebalo da shvatimo da, što je bolje onoj drugoj zemlji, toliko će biti bolje i ostalima u regionu.
“Trebalo bi da izvučemo prave pouke iz istorije i da shvatimo da je vreme da učinimo sve kako bismo usrećili jedni druge. To važi i za Srbe na Kosovu, i za Albance u Srbiji, za sve”, rekao je Rama.
"Treba govoriti istinu"
Na pitanje da li je bilo dovoljno političkog takta kada je juče na Beogradskom bezbednosnom forumu pozvao Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, Rama je odgovorio da je govoriti istinu najviši oblik političkog takta.
- “Treba podeliti sa sagovornicima šta mislite, pristojno, a zatim nastaviti razgovor koji možzda neće imati završeta u obliku nekog slaganja. Osnovno načelo treba da bude da smo saglasni da nismo saglasni po nekim pitanjima, ali da moramo jedni druge da slušamo - rekao je Rama.
On je dodao da jučerašnji događaj nije bio u rangu onog kada se pre dve godine na utakmici Srbija i Albanija u Beogradu spustio dron sa zastavom takozvane Velike Albanije.
- “Mnogo toga se do danas dogodilo. Naravno, Srbija nije priznala Kosovo, ali dijalog je napredovao i između Albanije i Srbije mnoge stvari su otišle napred. Danas je bolje, iako nije onako kako bi trebalo da bude i za to se borimo -, rekao je Rama.

"O Trepči hladne glave"
Upitan da li rudnik Trepča može da odredi sudbinu Briselskog sporazuma, Rama je odgovorio da na ovim prostorima imamo tendenciju da dramatizujemo stvari i da se stalno u tome takmičimo.
“Ne. Trepča jeste problem koji se mora rešavati hladne glave i ne verujem da je to pitanje koje bi trebalo da pogađa crkvu i da se njim bavi patrijarh”, rekao je Rama.
On je ponovo da o Trepči treba da odluči “ekonomska logika”, jer je to osetljivo pitanje koje se mora rešavati na zreo način.
“Potrebno je izbegavati da se to pitanje tretira kao veliki mit”, ocenio je Rama.

"U Albaniju na more"
Rama je govorio o i izgradnji auto-puta Priština - Drač, za koji smatra da će značiti i građanima Srbije kako bi brže stigli na more.
“Nadam se da će se to brzo dogoditi i nadam se da će mnogo više ljudi iz vaše zemlje posetiti Albaniju za odmor, jer će to biti najkraći put do mora za Srbe i Srbiju”, rekao je Rama.
Kada je reč o njegovoj knjizi "Žrtvovanje", koja je juče predstavljena u Beogradu, Rama je rekao da ne zna da li će ona biti korisna građanima Srbije i da je to na njima da odluče, ali da smatra da je važno komunicirati na svaki mogući način.
- Što više budemo komunicirali, shvatićemo da imamo mnogo više zajedničkog od onoga što nas deli - zaključio je Rama.