Vesti
Politika
Nikolić: Bez Rusije ne može da se rešava ni jedno pitanje
17.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Nikolić: Bez Rusije ne može da se rešava ni jedno pitanje
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija i danas nastavlja da se oslanja na Rusiju i da nikada neće uvesti sankcije Rusiji bez obzira na pritiske.
- 'Ne želimo da nam drugi biraju prijatelje, kao što ih i mi ne biramo drugima. Uvek ćemo se zalagati da se nesporazumi u međunarodnim odnosima rešavaju dijalogom, na miran i dostojanstven način - rekao je Nikolić na otvaranju Razvojnog centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.
Nikolić je naveo da je Rusija danas država bez čijeg stava nema rešavanja nijednog važnog, međunarodnog, pitanja.
- Svesni smo da bez saradnje sa Rusijom ne bismo mogli u punoj meri da ostvarimo naše državne interese među kojima je najvažniji očuvanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta posebno pred međunarodnim organizacijama - rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je naveo da je otvaranje Razvojnog centra Ruskog geografskog društva korak koji predstavlja konkretizaciju našeg strateškog partnerstva i potvrdu čvrstih uzajamnih veza u srpsko - ruskim odnosima.
- Za nas je to jasan signal da je Srbija postala važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije koja je bila jedan od naših najvažnijih oslonaca tokom gotovo čitave naše istorije - rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, veoma bogata i sadržajna istorija srpsko - ruskih odnosa nažalost još nije do kraja istražena.
Nikolić je naveo da je saradnja Srbije i Rusije izuzetno duboka i slojevita i da bi je trebalo sagledavati kroz niz kompleksnih društvenih pojava i slojevitih i međuzavisnih veza i odnosa ukorenjenih u naša srca.
Rusko geografsko društvo, kaže Nikolić, jedno je od najstarijih geografskih društava na svetu, osnovano 1845. godine ukazom cara Nikolaja prvog čijim Savetom pokrovitelja predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin.
Glavna aktivnost tog društva su ekspedicija i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljavanje knjiga i rad sa mladima.
Nikolić je rekao da je Srpsko geografsko društvo, prvo geografsko društvo na Balkanskom poluostrvu, da ga je 1910. godine osnovao Jovan Cvijić koji je bio njegov prvi predsednik, te da je glavni zadatak društva bio da neguje kontakte sa susednim naukama i istražuje Balkansko poluostrvo.