Vesti
Politika
ZORANA, LJUBIM RUKE Ovako su se pomirili ljuti protivnici u Vladi Srbije
18.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
ZORANA, LJUBIM RUKE Ovako su se pomirili ljuti protivnici u Vladi Srbije
Bilo je dovoljno samo jedno putovanje da bi se zaboravilo na sve sukobe i dugogodišnje prozivke. Potpredsednici Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Ivica Dačić zakopali su ratne sekire i odlučili da se ubuduće jedno prema drugom odnose "sa poštovanjem".
A ko je bio inicijator i kako je došlo do istorijskog pomirenja visokih državnih funkcionera koji godinama unazad "ratuju" putem medija?

Mada je sve počelo na putu za Niš, do konačnog otopljavanje odnosa došlo je u Hotelu "Metropol", na Srpskom ekonomskom forumu, gde su uz Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, govornici bili još upravo njih dvoje.Izvor "Blica" navodi da je inicijativa krenula od Ivice Dačića, koji je prišao Mihajlovićevoj čim je došao na Forum.

- Dačić je kasnio 15-tak minuta, ali čim je stigao, prvo je poljubio ruku Zorani, odmah je pozdravio i smejao se. Čak je rekao Dodiku: "Mile, evo vidiš da smo se pomirili. Je l' tako Zorana?". Ona se na to samo nasmejala - navodi naš sagovornik.On dodaje da je Dačić, na početku svog govora, odmah pozdravio koleginicu, obrativši joj se sa "poštovana potpredsednice Vlade".

- I ona se njemu, tokom svog govora, obraćala sa "poštovani prvi potpredsedniče Vlade". On se posle toga trudio da bude duhovit i stalno je zasmejavao - kaže naš izvor.

Da li su Mihajlovićeva i Dačić sada prijatelji, nije poznato, ali da su u dobrim odnosima svedoči i zajednička slika koju ju ministarka postavila na instagram. Uz nju je napisala i komentar - "duhoviti i poštovani prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić".

"Dačić je džentlmen"

A šta tim povodom kaže Zorana Mihajlović? Da li zajednička slika potvrđuje pomirenje i da li je oprostila Dačiću?- Mogu da oprostim samo onim ljudima koje volim. A što se Ivice Dačića tiče, on je pravi džentlmen - kaže za "Blic" Mihajlovićeva.

Dačić, sa druge strane, nije odgovarao na naše pozive.

Da će stvari ovako da se odvijaju nije moglo ni da se nasluti, jer su se pre samo nekoliko dana njih dvoje sukobili oko kandidature za predsednika Srbije. Dačić je prvo izjavio da razmišlja da li da se kandiduje za predsednika, jer ne bi da "pravi štetu zajedničkom kandidatu", osim ukoliko to bude bila Zorana Mihajlović.

- SPS to neće prihvatiti, u to budite sigurni. Pa, čak i da ja to prihvatim - naveo je tada on.Ni ona mu međutim nije ostala dužna.

- Veći kompliment od toga nisam mogla da dobijem. U suprotnom, ozbiljno bih se zapitala gde grešim i šta to toliko loše radim, kada bih u bilo čemu zaslužila podršku Ivice Dačića - odgovorila mu je ona.

Istorijat njihovih sukoba, međutim, nije počeo tad. On praktično traje od sklapanja koalicije SNS-a i SPS-a. Do danas je mnogo teških reči izgovoreno, ali u politici se na to lako zaboravlja.