Vesti
Politika
DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE Šta je delegacija Beograda tražila u Briselu zbog OTIMANJA TREPČE
20.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE Šta je delegacija Beograda tražila u Briselu zbog OTIMANJA TREPČE
Kako bi objasnila situaciju i probleme koji sa Prištinom postoje u vezi sa "Trepčom" ali i ostalom imovinom na Kosovu i Metohiji, Srbija je danas u Briselu održala brifing sa predstavnicima država članica EU u Komitetu za proširenje (COELA). Glavna poruka koja se mogla čuti jeste da Srbija neće dati svoju imovinu.
- Srbija ne da svoju imovinu i ne sedi skrštenih ruku - kratko je rekao za "Blic" Marko Đurić, koji je nakon ovog sastanka otišao na nastavak dijaloga sa Prištinom o univerzitetskim diplomama.

Brifing je održan u zgradi misije Republike Srbije u Briselu kome je prisustvovalo 28 predstavnika zemalja članica i predstavnici institucija EU i na kome su, između ostalih, govorili direktor kancelarije za KiM, kao i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.Na sastanku je iznet stav Srbije u vezi "Trepče", zakona o strateškim investicijiama, ali i u vezi načina na koji se tretiraju srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

- Naša politika ostaje politika razgovora, ali nikada neće biti politika guranja glave u pesak, pravljenja neosnovanih ustupaka i poravljenja trulih kompromisa na račun interesa srpskog naroda. Dijalog da, ali predaja imovine, činjenje katastrofalnih ustupaka koje bi možda želeli da iznude od nas, to nikada ne - poručio je Đurić.

Kako navodi izvor "Blica" iz Brisela, radi se o diplomatskoj ofanzivi Srbije, koja nema veze sa pregovorima Beograda i Prištine koji se ovih dana takođe dešavaju u ovom gradu.

- Ovo je bilateralna stvar Srbije i EU, vezana je i za proširenje ali i za poglavlje 35 o Kosovu - priča naš izvor.Brifingu sa predstavnicima Komiteta za proširenje su prisustvovali i ministri u kosovskoj vladi Branimir Stojanović, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić.

Iz delegacije Beograda najavljeno je i da će predstavnicima EU postaviti i pitanje "Telekoma", odnosno da li je Priština spremana na pravljenje kompromisa. Zbog odbijanja Prištine da o imovini Srbije razgovara u okviru dijaloga, delegacija Beograda je i juče, ali i dans, u bilateralnim razgovorima sa evropskim posrednicima u dijalogu izneto svoje stavove kada je u pitanju zakon o "Trepči".

Delegacije Beograda i Prištine danas u Briselu nastvaljaju razgovore o međusobnom priznavanju diploma.