Vesti
Politika
Odbor Skupštine Srbije odobrio Fond za Zapadni Balkan, SRS i DSS protiv zbog članstva Kosova
21.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Odbor Skupštine Srbije odobrio Fond za Zapadni Balkan, SRS i DSS protiv zbog članstva Kosova
Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove je danas podržao predlog da se ratifikuje sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan čiji je cilj, kako je navedeno, jačanje veza i podsticanje evrointegracije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.
Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) usprotivili su se tom sporazumu zahtevajući da se povuče iz skupštinske procedure, jer smatraju da je to korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

- Ovaj sporazum je nova i potupno nedvosmislena potvrda da se i ova Vlada prema samoproglašenom Kosovu odnosi kao prema državi, intezitet je nizak stavljaju se (pored naziva Kosovo) neke zvezdice i pahuljice koje će se istopiti i ovo će biti samo još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova - rekla je šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković-Ivić.

Ona je rekla da se tim sporazumom ukida preambula Ustava Srbije i menjaju svi oni članovi Ustava koji štite teritorijalni integitet i suverenitet Srbije.Rekla je da je neprihvatljivo i što je centar tog fonda u Tirani, čime se, kako je ocenila, podržava "stvaranje velike Albanije".

Poslanica SRS Nataša Jovanović je ocenila da sporazum nije u skladu sa Ustavom i da to nije međunarodni ugovor, koji se inače definiše kao akt koji Srbija potpisuje sa jednom ili više država ili međunarodnih organizacija.

- A kakav je status Kosova sa zvezdicom. Kako možete da sklapate ugovor sa nečim što nije država? - upitala je ona i dodala da se "oni koji su naterali Srbiju da potpiše ovaj sporazum", da se pridržavaju statusne neutralnosti Kosova i rezolucije 1244 SB UN, ovakve sporazume bi potpisivao Savet bezbednosti UN i Unmik, "a ne Hašim Tači".

Pavle Janković iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je da je sporazum formulisan na način koji čini jasnim da Kosovo nije država već teritorija pod međunarodnom upravom u sastavu Srbije. Kako je dodao, Kosovo je obeleženo zvezdicom i bez prejudiciranja statusa što je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je kazao da je zadatak Fonda da radi na promovisanju kulturne saradnje, razmene u istraživanju, prosveti, na razmeni poseta omladine.

- Namena fonda je razvoj tešnje saradnje izmedju ugovorenih strana, jačanje njihovih veza, integracija u EU i zajedničko predstavljanje u trećim zemljama - rekao je Janković.