Vesti
Politika
Čadež za "Blic": Morali smo "Endavi" da damo subvencije, ispunili su sve uslove
21.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Čadež za "Blic": Morali smo "Endavi" da damo subvencije, ispunili su sve uslove
Bura oko subvencija stranoj IT firmi "Endava" se ne stišava. Dok predstavnici IT industrije i dalje traže da se povuku subvencije britanskoj firmi za 324 radna mesta, u Ministarstvu privrede tvrde da one ne iznose 4,4 nego 1,6 miliona evra, a Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije koji je učestvovao u donošenju odluke o subvencijama, kaže za "Blic" da su morali da ih dodele jer je takav zakon, a "Endava" je ispunila sve uslove predviđene zakonom.
Kako saznajemo, "Endavi" ova sredstva nisu definitivno odobrena, već je preporuka Saveta za ekonomski razvoj, u kome sede ministar finansija, ministar privrede, ministar rada, predsednik PKS i direktor Razvojne agencije, da se subvencije dodele u iznosu od 1.622.177 evra.

- To je samo preporuka o dodeli sredstava. Na sastanku Saveta za ekonomski razvoj smo bili ministar privrede Goran Knežević, ministar rada Aleksandar Vulin i ja, dok je ministar Dušan Vujović delegirao nekog iz Ministarstva finansija– kaže Čadež.

Čadež: Zašto domaće kompanije nisu konkurisale?

Čadež ima razumevanja za nezadovoljstvo domaćih IT kompanija, ali tvrdi da je preporuka doneta u skladu sa zakonom.

- U pitanju su Zakon o ulaganjima i Uredba o podsticajima. "Endava" je konkurisala za podsticajna sredstva i dobila ih je. Sa druge strane, niko od domaćih kompanija nije konkurisao pa ih nisu ni dobili. Zakonska regulativa je takva da omogućava svima koji konkurišu, i stranim i domaćim firmama koje ispune predviđene uslove, da dobiju podsticaje – kaže Čadež.

On ipak smatra da bi postojeći zakon trebalo prilagoditi trenutnoj situaciji na tržištu.

- Odluka o dodeli ovih sredstava nije konačna. Ona ide na dalje razmatranje, a Savet je samo dao preporuku, i to na osnovu ispunjenosti uslova konkursa i u skladu sa važećim propisima – kaže Čadež.Ministarstvo privrede: Sredstva ipak 1.6 miliona evra

U Ministarstvu privrede potvrdili su za "Blic" da je "Endava" ispunila kriterijume za dobijanje ovih sredstava, i da ugovor sada prolazi nadležna ministarstva, Komisiju za kontrolu državne pomoći, i na kraju Vladu.

- Sredstva koja bi mogla da se dodele „Endavi" nisu 4.4 miliona evra već 1.6 miliona evra, a „Endava“ se obavezala da investira 4.3 miliona evra - rečeno nam je u Ministarstvu privrede.

Oni su pozvali IT firme da im se obrate "kako bismo zajedno unapredili njihovo poslovanje, budući da sada pripremamo programe za sledeću godinu u okviru Godine preduzetništva".U ministarstvu još kažu da je zakon izjednačio strane i domaće kompanije.

- Zakon o ulaganjima konačno je pružio ogromnu šansu našim kompanijama da se prijave za podsticajna sredstva, što ranije nije bio slučaj. Imajući u vidu manje investicione kapacitete naših firmi, smanjeni su kriterijumi za davanje podsticajnih sredstava u pogledu visine investicija i broja novootvorenih radnih mesta. Pozivamo sve da iskoriste ove prednosti i apliciraju za podsticajna sredstva države - navode u Ministarstvu privrede.

"Blic" je ovim povodom kontaktirao i Ministarstvo finansija, Ministarstvo za rad i zapošljavanje kao i kompaniju “Endava”.

U "Startitu" ostaju pri istim stavovima- Drago nam je da se Ministarstvo javilo ovim putem i žao nam je zbog pogrešnog prenošenja visine subvencija. Međutim, naši stavovi ostaju isti. Niti jedan dinar iz državnog budžeta ne treba da se daje za subvencije u industrijama u kojima je tržište rada zdravo, što je posebno slučaj sa IT industrijom, u kojoj je prosečna plata programera 1.250 evra i gde vlada veliki nedostatak kvaifikovanog kadra – kaže Zoja Kukić iz "Startita".