Vesti
Politika
Vučić: Vojno-ekonomska saradnja sa Slovenijom
24.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Vučić: Vojno-ekonomska saradnja sa Slovenijom
Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, na poslovnom forumu Srbija-Slovenija, da dobru šansu za unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje vidi u vojno-ekonomskoj saradnji i turizmu.
Vučić je, govoreći pred učesnicima Foruma u Privrednoj komori Srbije (PKS), naglasio da dve zemlje nemaju nikakvih političkih prepreka, da imaju dobre, iskrene i prijateljske odnose.
Premijer je ukazao da ima više oblasti u kojima očekuje veći razvoj, dodajući da može biti ostavrena bolja vojno-ekonomska saradnja.
"Plašim se da će u budućnosti biti još veće trzište za tu robu. Mislim da tu imao izvanredan prostor za saradnju", naglasio je Vučić.
On je ukazao da je druga oblast turizam u kojoj postoji veliki prostor za saradnju, te je pozvao slovenačke investitore da pogledaju srpske banje.
Vučić je podsetio da u Srbiji postoji Vranjska banja sa vodom od 116 stepeni, temperatura koja nigde u svetu nije ni blizu, a istovremeno Srbija gubi 140 litara u sekundi da je ne koristi nizašta.
"Potrebni su nam tu pomoć i znanje Slovenije", kazao je on.
Takođe je izrazio da postoji potencijal i u agrokompleksu, dodajući da mu je drago da su ministri poljoprivrede imali dobre razgovore.
Izrazio je uverenje da će mogućnost dugoročnog zakupa zemljišta doprineti razvoju svih industrija.
Takođe je kazao da postoji šansa i u zajedničkom izlasku na terća trzišta, posebno kada je reč o vojnoj industriji, ali i drugim ekonomskim granama.
Pored toga, smatra, da bi bio korista i zajednički program za turiste iz drugih zemalja.
Na kraju je Vučić podsetio da će Srbija imati minimalan deficit krajem godine, i to zato što se vraćaju satri godivi iz pretrhemijskog kompleksa.

SVE BOLJI ODNOSI SRBIJE I SLOVENIJE
Vučić je rekao da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.
Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.
Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru evra.
Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde evra, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona evra.
Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.
"Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak", rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primer, danas već rešeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.
Dodao je da je bilo reči i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.
"Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rešenje za taj problem", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da je treća zajednička sednica vlada prošla još uspešnije od prve dve i da su ministri pokušali da pokriju sve sfere društvenog života, iako je prioritet dat političkim i ekonomskim pitanjima.
"Razgovarali smo i o srpskim banjama, imamo ih mnogo... Razgovarali smo i o vojnoj, vojno-ekonomskoj i o vojno-obrazovnoj saradnji. Po pitanju migrantske krize radićemo zajedno. Oni su spremni da pošalju deo ljudi, ako bude potrebno, a mi smo to sa radošću prihvatili jer su Slovenci dobrodošli", rekao je Vučić.
On je naveo da je video i zadovoljstvo kod ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića kada je bilo reči o starim rudnicima koje je Slovenija rešila, te da veruje da će oni biti mentori po tom pitanju.
Vučić je rekao da je na sednici vlade bilo reči i o vazdušnom saobraćaju, elektronoskom plaćanju, završetku uvođenja e-uprave.
"Ono što je takođe bila tema je i zajednički nastup na trećim tržištima, pre svega prema SAD i Iranu", rekao je Vučić.