Vesti
Politika
HOĆE LI RUŽIĆ UDARITI NA DAČIĆA Čija pozicija je dovedena u pitanje i ko se koga plaši
25.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
HOĆE LI RUŽIĆ UDARITI NA DAČIĆA Čija pozicija je dovedena u pitanje i ko se koga plaši
Predsednik SPS Ivica Dačić učiniće sve da izbegne odmeravanje snaga s potpredsednikom Brankom Ružićem, jer bi time ozbiljno rizikovao svoju poziciju.
Nakon kraćeg zatišja, u SPS-u su ponovo podignute tenzije, a ovog puta, kao i u više navrata ranije, stvar je zakuvao Branko Ružić. On je prvo na društvenim mrežama nahvalio predstavu u kojoj se ismejava lider SNS-a Aleksandar Vučić, da bi ubrzo za "Nedeljnik" izjavio da mu nije cilj da ruši Ivicu Dačića, "nego najjačeg u zemlji, a zna se ko je to".
Prozivke na račun Vučića iz redova SPS-a zadaju veliku glavobolju Dačiću, pogotovo ako dolaze od Branka Ružića, zbog kojeg je u više navrata morao da se pravda vrhu SNS-a. Ružićeve izjave, statusi i slike na društvenim mrežama nekoliko puta su ugrozili vladajuću koaliciju.
A kako će se ovaj slučaj okončati? Sam Dačić je izjavio da "ne može da se ruši Vučić a da se ne ruši Dačić". Ima li Ružić takve ambicije?
Predrag Marković, potpredsednik SPS-a, navodi za "Blic" da Ružić nikada nije doveo u pitanje poziciju Ivice Dačića.
- Rascep u vrhu SPS-a ne postoji i nerealno je da do njega dođe, jer je Dačić jedini čovek koji može da vodi SPS. Na poslednjem stranačkom sastanku u četvrtak Dačiću je data puna podrška i niko ne dovodi u pitanje njegovo vođstvo. I sam Ružić ga je podržao - kaže Marković.
Nedavno ukoreni socijalista Novica Tončev čini se ne deli mišljenje o jedinstvu u partiji, ali ne očekuje da će doći do promena u vrhu. On za "Blic" navodi da je Ružić "mudar i iskusan da bi sekao granu na kojoj sedi, kao što je i Dačić svestan da bi bila skupa cena obračuna“. - Da li se Ivica plaši Branka, videćemo po ponašanju statutarne komisije SPS, koja je ovih dana nekom majka nekom maćeha. Ubeđen sam da ovde nije na dnevnom redu Dačićeva smena niti Branko takve ambicije pokazuje. Njegove izjave vidim kao borbu za slobodu na različito mišljenje i jačanje pozicije stranke - ističe Tončev, i dodaje da "mnogi drugovi verbalno podržavaju Ružića, ali na kraju bi uvek podržali onoga ko im obeća fotelje i državne funkcije".
U ovom trenutku nije poznato da li će Ružić svoje postupke morati da objašnjava pred statutarnom komisijom, kao što je to bilo sa Tončevim, ali i Dijanom Vukomanović i Nenadom Borovčaninom, koji su napustili stranku.
Da li zbog straha ili nečeg drugog, Dačić smatra da ovaj slučaj ne treba staviti pred komisiju.
- Ako se ovakve stvari nastave, sledeća stvar će biti kadrovske promene koje ću predložiti - upozorio je on.
Izvor "Blica" navodi da je komisija nezavisna, njom ne upravlja Dačić, kao i da bi, ukoliko je principijelna, pred njom trebalo da se razmatra ovaj slučaj. Naš sagovornik navodi da je Ružić popularan u stranci, ali ne toliko da dođe do smena na vrhu.
- Ružić ima podršku nezadovoljnih lokalnih odbora, ali kod Dačića je efektivna moć i zato je on u prednosti. Tapkanje po ramenu ne znači uvek i podršku na Glavnom odboru - dodaje on.

Stojiljković: Rivalstvo u pozadini
Zoran Stojiljković, profesor na FPN, kaže za "Blic" da u ovakvim slučajevima uvek postoji neka vrsta rivalstva u pozadini i da je očigledno da u SPS-u postoje tenzije.
- Socijalisti više nisu najbolja udavača, a smanjen uticaj i bahatost pojedinih naprednjaka očigledno frustrira neke ljude u SPS-u. Kao predsednik stranke, Dačić nije obezbedio dovoljan kolač za svoju stranku i više se ne može reći da je njegova pozicija nesporna - zaključuje Stojiljković.